avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am sau nu aceleasi drepturi daca am un contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am sau nu aceleasi drepturi daca am un contract de munca individual cu cei care au contract de munca colectiv???

Buna ziua. Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine !! La firma la care lucrez sunt angajati 4 oameni. Deci intre mine si firma s-a incheiat la angajare un contract individual de munca in care nu se mentionaeza nimic despre drepturile pe care le am in cazul in care raman insarcinata. Actualmente sunt o gravida in sase luni si am cautat pe internet care sunt drepturile mele. Am gasit ca exista un Contract de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 care obliga firma sa-ti plateasca la nastere un salariu mediu pe unitate.
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate
Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura.

Ceea ce am mai gasit a fost Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

Art. 8. - (1) Drepturile salariatilor prevazute in prezentul contract colectiv de munca nu pot sa reprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care au fost stabilite prin contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati inaintea incheierii Contractului colectiv de munca unic la nivel national.
(2) in situatiile in care, in privinta drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de munca, intervin reglementari legale mai favorabile, acestea vor face parte de drept din contract.
(3) Partile se obliga ca, in perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de munca, sa nu promoveze si sa nu sustina proiecte de acte normative a caror adoptare ar conduce la diminuarea drepturilor ce decurg din contractele colective de munca, oricare ar fi nivelul la care acestea au fost incheiate.
(4) Partile convin sa se informeze reciproc si sa faca demersurile necesare pentru respectarea prevederilor legale, in vederea consultarii organizatiilor sindicale si patronale semnatare, in toate cazurile in care se initiaza acte normative ce privesc relatiile de munca.


INTREBAREA MEA ESTE : Eu daca am incheiat cu firma contract individual de munca nu beneficiez de aceleasi drepturi ca cei care au incheiat un Contract de munca colectiv sau Contract de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 ??? eu am intrebat pe contabila si mi-a spus ca NU. insa mi se pare discriminatoriu.In Codul muncii eu am gasit
Art. 11. [clauze prohibite]
Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.

Va rog din suflet sa ma ajutati ca sa pot face fata legal acestei situatii. Cum se spune sa ma duc cu legea in mana si sa le demonstrez ca am dreptate. Asta in cazul in care am dreptate.


Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 19:23, 21 August 2008
1. Contractul individual de munca nu poate contine, in mod explicit, toate particularitatile care se pot ivi in executarea lui, intre care si aceea a drepturilor unei femei insarcinate. Acestea se regasesc in Codul muncii si in contractele colective de munca. Daca ati citit bine un contract individual de munca ati vazut ca la capitolul N.Dispozitii finale spune: "prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Codului muncii aplicabil si ale contractului colectiv de munca aplicabil."
2. La intrebarea dvs. raspunsul este DA. Raspunsul vi l-ati dat chiar dvs. prin enumerarea actelor normative.
3. Va recomand sa consultati si OUG nr.96/14.10.2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Va doresc sanatate si succes!
Raspunsul in cazul dvs este simplu: da. Toti salariatii din Romania, indiferent de apartenenta lor la un sindicat sau nu. beneficiaza de drepturile prevazute de CCMUN sau cintractele colective pe ramura, etc, daca este cazul
Contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica tuturor angajatorilor si salariatilor din Romania (desi multor angajatori nu le place acest lucru, si stiu cazuri in care s-au iscat dispute aprinse).

Argumentele sunt, in mare, cele gasite deja de dvs.

Ar trebui sa va duceti cu argumentele gasite la contabila firmei, si mai departe (superiorul dvs., conducerea unitatii)

In ultima instanta: faceti cerere scrisa pentru acordarea acelui salariu: un exemplar depuneti la firma, iar pe cel de-al doilea luati de la secretariat/contabilitate nr. de inregstrare. Daca nu vi se acorda acest salariu, aveti sanse bune de castig daca il solicitati in instanta (urmand ca dvs. sa apreciati oportunitatea unui proces).

Dvs., ca femeie insarcinata, beneficiati de toate drepturile acordate de CCMUN 2007 - 2020 pentru femei insarcinate.

Multe sanatate si bafta va doresc!
Potrivit art. 247 din Codul muncii, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
In acest caz, dupa nastere depuneti o cerere la angajator pentru a va acorda ajutorul in cuantum echivalent a unui salariul mediu pe unitate pentru nasterea copilului. In caz de refuz, depuneti o sesizare la ITM.
MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE MI-AU RASPUNS. TARE SUNT CURIOASA CAND VOI PREZENTA ARGUMENTELE LA FIRMA CE VOR ZICE......VA VOI TINE LA CURENT CU CE SE MAI INTAMPLA !!

Alte discuții în legătură

Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate la nastere - cand se aplica?? RRosca RRosca Buna ziua, urmeaza sa nasc in februarie 2011, motiv pt care m-am interesat la ITM Sibiu cu privire la art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la salar compensator ? Bohdan Bohdan Buna ziua, Am fost trimis in somaj, sunt pe cale sa depun toate actele. Doresc sa stiu: daca in CIM sau in CCM nu e stipulat nici o informatie legata de ... (vezi toată discuția)