avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

Buna seara,

Intrucat activitatea societatii la care lucrez trebuie sa se desfasoare inclusiv sambata si duminica, va rog foarte mult sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala, tinand cont de faptul ca, potrivit Codului muncii, este obligatorie acordarea a 2 zile libere consecutive, dupa 5 zile de lucru:
- o persoana lucreaza intr-o saptamana luni si marti, miercuri este libera, apoi lucreaza joi, vineri si sambata, iar duminica are liber;
- in urmatoarea saptamana lucreaza de luni pana vineri, iar sambata si duminica are liber.
Mentionez ca pentru lucrul in zilele de sambata si duminica angajatii primesc un spor la salariu.

Multumesc mult,

Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 16:09, 24 August 2008
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Daca prin regulamentul intern sau ccm la nivel de unitate aveti stabilit asa ceva, atunci consider ca nu aveti de ce sa va faceti griji in aceasta privinta.
Codul Muncii spune ca zilele de reapus saptamanal "sunt de obicei sambata si diminica", nu obliga.
Intr-adevar, daca Regulamentul Intern prevede un astfel de orar si sunt platite acele zile, atunci este in regula.
Nu cred ca a zis cineva ca, Codul muncii obliga. :-/
CCMN pe anii 2007 - 2010 prevede :
Art. 52. - (1) În fiecare săptămână, salariatul are dreptul, de regulă, la 2 zile consecutive de repaus săptămânal.
(2) Repausul săptămânal se acordă, de regulă, sâmbăta şi duminica.
(3) În cazul în care activitatea de la locul de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, nu poate fi întreruptă, prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate se vor stabili condiţiile în care zilele de repaus săptămânal să fie acordate şi în alte zile ale săptămânii sau cumulat pe o perioadă mai mare.

Prin urmare, regula este ca repausul saptamanal se acorda in zilele de sambata si duminica. Exceptia fiind ca repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile in afara celor doua daca activitatea unitatii nu poate fi intrerupta in aceste zile si daca conditiile de acordare sunt stabilite prin CCM sau R.I.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Imi cer scuze ca insist, dar doresc sa fiu foarte sigura de acest lucru, deoarece nu vreau sa riscam o amenda in eventualitatea unui control.
Sa inteleg ca este totul perfect legal in prima situatie, chiar daca cele 2 zile libere acordate nu sunt consecutive?

Multumesc mult de tot,
Recititi mesajul d-nului elis. Legea spune foarte clar: "2 zile consecutive de repaus saptamanal" iar alineatele urmatoare fac trimitere la exceptii (adica daca nu se pot acorda cele 2 zile consecutive in zilele de sambata si duminica).

Alte discuții în legătură

Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Resurse umane RACF RACF daca la o societate se lucreaza sambata si duminica si dau liber 2zile consecutiv sunt obligata pentru ziua de duminica sa dau un spor daca nu depasesc norma ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Intalnesc urmatoarea situatie: angajatii lucreaza 8/zi, 40/saptamana. In cazul in care este necesar sa se lucreze sambata, ceea ce ar insemna ore ... (vezi toată discuția)