avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

Buna seara,

Intrucat activitatea societatii la care lucrez trebuie sa se desfasoare inclusiv sambata si duminica, va rog foarte mult sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala, tinand cont de faptul ca, potrivit Codului muncii, este obligatorie acordarea a 2 zile libere consecutive, dupa 5 zile de lucru:
- o persoana lucreaza intr-o saptamana luni si marti, miercuri este libera, apoi lucreaza joi, vineri si sambata, iar duminica are liber;
- in urmatoarea saptamana lucreaza de luni pana vineri, iar sambata si duminica are liber.
Mentionez ca pentru lucrul in zilele de sambata si duminica angajatii primesc un spor la salariu.

Multumesc mult,

Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 16:09, 24 August 2008
Multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra!
Fata de toate cele spuse mai sus, care sunt corecte, legale, eu am o nedumerire: cand se angajeaza o persoana, ia la cunostinta de RI, CCM, programul de lucru, zilele de repaus, modul de plata a salariilor etc. Daca nu ii convine nu semneaza CIM.
In realitate, persoana accepta orice numai sa se vada angajata si mai tarziu, poate dupa ce ii inceteaza CIM, "descopera" ilegalitatile din firma.
Nu sunt avocatul angajatorilor, din contra, dar vreau sa subliniez ca la angajare trebuie sa fim mai insistenti si sa cerem toate detaliile legale pentru a fi in cunostinta de cauza si a ne concentra apoi pe munca si nu pe a descoperi nu stiu ce ilegalitati.
Corect ceea ce spui Valeriiu, dar imi permit sa mai adaug la cele sustinute de tine ca la punctul N din modelul-cadru al contractului individual de muncă exista o clauza , si anume :
"Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/naţional, înregistrat sub nr. ........... / .............. la Direcţia generală de muncă şi solidaritate socială a judeţului/municipiului ........................... / Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale".
Problema pe care o ridic eu acum este : Cati dintre angajatori completeaza aceasta clauza? ... de regula, contractele sunt completate de catre inspectorii de resurse umane si dupa aceea semnate de catre conducatorul societatii ...;)
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mare dreptate are "elis".
Mult prea putini angajatori completeaza aceasta clauza.
Cate despre completarea cim, intr-adevar noi inspectorii o facem, iar directorul le semneaza.
obligatia angajatorului neste sa iti programeze lucrul incat sa ai doua zile libere pe saptamana. sambata si duminica se plateste dublu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Resurse umane RACF RACF daca la o societate se lucreaza sambata si duminica si dau liber 2zile consecutiv sunt obligata pentru ziua de duminica sa dau un spor daca nu depasesc norma ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Intalnesc urmatoarea situatie: angajatii lucreaza 8/zi, 40/saptamana. In cazul in care este necesar sa se lucreze sambata, ceea ce ar insemna ore ... (vezi toată discuția)