avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... continuare,mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

continuare,mostenire

continuare,mostenire:sotul are o casa dinaintea casatoriei,el moare nu lasa testament,sotia nu face succesiunea,dupa scurt timp moare si ea...neavand copii,apar 2 nepoate carora le lasa un testament care suna asa:""las toata averea mea mobila si imobila care mi se va acorda dupa moartea nepoatelor mele x si y""au dreptul nepoatele la ceva sau nu ?au trecut 18 ani de atunci eu locuiesc in aceea casade 13 ani.nepoatele sunt matusile mele,as putea invoca uzucapiune de 10 ani?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:01, 23 August 2011
Sotia,chiar daca a murit la scurt timp dupa sotul sau, a mostenit averea acestuia.
Nu ne-ati spus daca sotul mai avea alte rude. Vocatie succesorala au parintii, descendentii si colateralii, pana la gradul IV inclusiv (verii primari). Sotul supravietuitor nu mosteneste exclusiv, ci vine in concurs cu toti acestia.
Matusele trebuiau sa accepte succesiunea in termenul de prescriptie de 6 luni.
Nu puteti invoca uzucapiunea de 10 ani, intrucat nu aveti just titlu.
Cred, totusi, ca aveati vocatie succesorala, situatie in care puteti invoca acceptarea tacita a mostenirii, in detrimentul celorlalti succesibili, inclusiv mostenitorii testamentari.

Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
ContSters103772, utilizator
eu am facut impreuna cu fostul mesu sot un act de mana cu una dintre matusi.Am dat o suma de bani in vederea cumparararii 1/2 a imobilului.nu si-a rezolvat actele si noi am ramas fara bani.actul acesta e semnat de 3 martori,pot folosi acesta ca just titlu?proprieterul avea numai nepoti dar pe ei nui intereseaza casa,stiu ca lor lea dat fiecaruia partea
nu il puteti folosi, actul in forma autentica pentru instrainarea imobilelor este o conditie de validitate a acestuia. Inscrisul sub semnatura privata nu are relevanta.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
ContSters141818, utilizator
Puteti folosi acest act ”de mana” in instanta, ca sa obtineti o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
multumesc pentru sfaturi,vreau sa va mai intreb,daca sotul avea casa numai pe numele lui adica bun propriu dinainte de casatorie,sotia mosteneste oricum dupa deces?

Alte discuții în legătură

Mostenire mara60 mara60 Situatie: 2 batrani sot-sotie, fara copii - fiecare are nepoti de frate. El moare, iar ea isi face succesiunea si mosteneste tot, doarece incheiasera in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)
Succesiune LJM LJM In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia. Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)