avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu pot divorta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu pot divorta

Sunt casatorita in Oman (Sultanatul Omanului) cu cetatean irakian – certificatul de casatorie este emis de catre autoritatile omaneze pe timpul rezidentei noastre acolo. Aflata temporar in Siria, am incercat la un moment dat recunoasterea si transcrierea certificatului de casatorie la Ambasada Romaniei din Siria. Ambasada nu a transcris certificatul de casatorie emis in Oman, chiar daca acesta era de asemenea recunoscut de catre autoritatile siriene (Ambasada siriei din Oman si apoi Ministerul Afacerilor Externe al Siriei). Nu am obtinut transcriere sau certificat de casatorie romanesc.

1) Care este posibilitatea de a divorta, avand in vedere ca amandoi nu mai locuim in Oman (eu locuiesc in Romania si el in Siria), deci nu mai beneficiem de rezidenta in Oman? Stiu ca autoritatile romane trebuie mai intai sa recunoasca casatoria, dupa care sa se poate inainta divortul.
2) Ce se intampla in cazul in care nu mai pot divorta si vreau sa ma casatoresc in Romania sau in oricare alta tara cu exceptia Omanului? Se considera bigamie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: animaria11 , utilizator 15:46, 30 August 2011
Pentru a putea fi considerata bigamie,ar fi trebuit sa incheiati prima casatorie in Romania.Or,nu este cazul.
Multumesc pentru raspunsul prompt! Inteleg ca nu as avea probleme pe viitor daca ma casatoresc in orice alta tara in afara Omanului si eventual Siriei.
As fi vrut sa existe o modalitate de a divorta si in cazuri de acest gen..Singura posibilitate pe care o stiu ar fi sa obtin din nou rezidenta pe teritoriul Omanului.
S-a mai confruntat cineva cu astfel de situatii?
Daca va casatoriti inca o data, fapta tot bigamie se cheama. Eu v-as recomanda sa contactati ambasada romana din Arabia Saudita care este acreditata si pentru Oman (telefon: 00966-1-456.62.05; e-mail: consular@embrom.org.sa) sau ambasada Omanului la Roma care este acreditata si pentru Romania (tel.: 0039-06 36 30 05 45; 36 30 05 17; e-mail: embassyoman@virgilio.it), sa incercati sa aflati cum puteti obtine supralegalizarea certificatului de casatorie emis de autoritatile din Oman, pentru a putea inregistra casatoria in Romania si apoi sa obtineti divortul.
La o eventuala noua casatorie va fi necesar in primul rand sa declarati pe proprie raspundere starea civila - ca nu sunteti casatorita/nu exista casatorii anterioare. Va asumati raspunderea unei declaratii false?
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
yvk, utilizator
1) Din pacate nu pot inregistra casatoria in Romania, forurile romane (incluzand Ambasada noastra, care se supune legilor romanesti) nu recunosc casatoriile facute in Curtile Islamice (a nu se intelege casatorie religioasa), iar noi NU suntem casatoriti si in Ambasada romaneasca (nu am certificat de casatorie romanesc).
2) O a doua problema este ca nici macar nu sunt in posesia certificatului de casatorie original emis in Oman (detin numai niste copii Xerox), deoarece se afla la sot, iar acesta nu doreste momentan sa divorteze.
Din cate stiu, in cazurile posibile (nu si al meu) procedura de recunoastere a casatoriei in Romania se poate face numai de catre cetateanul roman (nu de catre alte persoane) si este indicat ca orice schimbare de stare civila a cetatenilor romani sa fie adusa la cunostinta starii civile din Romania. In cazul meu cum?
Bineinteles ca nu vreau sa imi asum raspunderea unei declaratii false, de aceea caut solutii la problema mea. Mai mult decat atat, sunt o persoana cu constiinta morala si care respecta legea.
Ce pot face???
Multumesc pentru ajutor!
Ambasadele romane au competenta sa inregistreze doar casatoriile incheiate pe teritoriul statului/statelor in care sunt acreditate. Prima cerinta este ca certificatele straine sa fie prezentate in original, supralegalizate sau apostilate conform normelor internationale. Ambasada Romaniei in Siria nu are competenta sa inregistreze o casatorie incheiata in Oman (chiar daca a fost recunoscuta in Siria), de aceea v-am recomandat sa contactati ambasada romana din Arabia Saudita, care este acreditata pentru Oman.
Daca acea casatorie este recunoscuta de autoritatile din Oman si obtineti certificatul de casatorie original, supralegalizat de ministerul justitiei si ministerul de externe din Oman, apoi de ambasada romana din Ryadh, nu vad de ce nu ati a putea inregistra casatoria in Romania. V-am recomandat in mesajul anterior cum ati putea afla informatii despre obtinerea certificatul original supralegalizat.

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean strain dine dine Buna ziua, Ce pasi trebuie facuti in vederea casatoriei cu un cetatean indian care locuieste de cativa ani in Dubai, cu viza reinnoita anual? S-a nascut in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - casatorie cu cetatean strain cristina camy cristina camy am si eu o intrebare am cunoscut un arab care este divortat,ce acte ii trebui pentru a se casatori in romania? va multumesc (vezi toată discuția)
Certificat casatorie + viza = problema? dina25 dina25 Buna ziua, Am o intrebare si as dori sa primesc un raspuns cat mai curand posibil. Situatia mea este urmatoarea: sunt casatorita cu cetatean din afara UE, ... (vezi toată discuția)