Sunt casatorita in Oman (Sultanatul Omanului) cu cetatean irakian – certificatul de casatorie este emis de catre autoritatile omaneze pe timpul rezidentei noastre acolo. Aflata temporar in Siria, am incercat la un moment dat recunoasterea si transcrierea certificatului de casatorie la Ambasada Romaniei din Siria. Ambasada nu a transcris certificatul de casatorie emis in Oman, chiar daca acesta era de asemenea recunoscut de catre autoritatile siriene (Ambasada siriei din Oman si apoi Ministerul Afacerilor Externe al Siriei). Nu am obtinut transcriere sau certificat de casatorie romanesc.
1) Care este posibilitatea de a divorta, avand in vedere ca amandoi nu mai locuim in Oman (eu locuiesc in Romania si el in Siria), deci nu mai beneficiem de rezidenta in Oman? Stiu ca autoritatile romane trebuie mai intai sa recunoasca casatoria, dupa care sa se poate inainta divortul.
2) Ce se intampla in cazul in care nu mai pot divorta si vreau sa ma casatoresc in Romania sau in oricare alta tara cu exceptia Omanului? Se considera bigamie?
Pentru a fi excusa sub orice forma infractiunea de bigamie ar trebui sa sesizati instanta de judecata din Romania si in cazul in care casatoria incheiata in Siria nu este recunoascuta de Romania nu veti avea probleme.
Nu va mai trebui nici sa divortati si ar fi bine pentru dvs. intrucat divortul se poate dovedi destul de lung si ar fi posibil sa aveti nevoie sa va angajati si avocat.
Va multumesc pentru suportul acordat! Pe baza informatiilor primite, pentru moment voi incerca sa fac tot posibilul pentru a obtine certificatul de casatorie in original. Astept si un raspuns din partea Ambasadei Romaniei in Arabia Saudita, pe baza caruia ma voi mai lamuri care este directia mai simplu de urmat.
Tocmai am fost informata de catre sot ca ar divorta in Irak. Nu stiu insa daca este si veridic. Certificatul de casatorie nu ramane la autoritatile straine care emit hotararea de divort, asa cum se procedeaza si in Romania? Daca sotul eventual divorteaza in Irak, cum mai pot eu recunoaste (si aceasta daca e posibil) intai casatoria si apoi hotararea de divort?