avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... controlul in masina de catre politie este legal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

controlul in masina de catre politie este legal?

Buna ziua,este legal ca politia rutiera sau rurala sa te opreasca in trafic si sa iti ceara sa le areti ce ai in portbagaj sau in restul masinii?adesea sunt filtre sau noaptea daca treci prin anumite zone te confrunti cu asta.Are dreptul un politist rural sa opreasca o masina pentru a verifica actele?
Cel mai recent răspuns: alexlex , utilizator 01:50, 24 August 2011
Legea politiei locale. Legea 155/2010
Art.100-cod procedura penala

Perchezitia corporala sau asupra vehiculelor poate fi dispusa, dupa caz, de organul de cercetare penala, de procuror sau de judecator.


Ordonanta de urgenta nr. 105/2001 (Actualizata), privind frontiera de stat a Romaniei

Art. 75. - Sunt contraventii, daca potrivit legii penale nu constituie infractiuni, urmatoarele fapte:

d) refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actele de identitate ori de a prezenta la control bagajele sau mijloacele de transport, la cererea organelor politiei de frontiera sau ale politiei;

Aceasta daca sunteti oprit de catre politia de frontiera sau organele de politie in zona lor de competenta.

Sau daca sunteti oprit de catre un filtru al politiei.


Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
andymaurul, utilizator
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
alexlex, utilizator
dar totusi art 75,pct d,"de a prezenta la control bagajele sau mijloacele de transport, la cererea organelor politiei de frontiera sau ale politiei" daca exista o urmarire penala inceputa?politistul este executorul procurorului sau are si el dreptu la rand lui de a dispune controlul?


controlul bagajelor si al autovehicului este valabil doar pentru politistul de frontiera?legiuitorul nu face o distinctie clara

Alte discuții în legătură

Limita de competenta a unui politist de frontiera victima frontieristilor victima frontieristilor buna ziua locuiesc in zona de frontiera cu serbia si acum doua zile am fost cu familia la resita drum cu adevarate peripetii de iti vine sa renunti deoarece ... (vezi toată discuția)
Dreptul politiei? FilipAlin FilipAlin Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt oprit de politie,ii prezint actele cerute,iar el spune sa i deschid portbagajul sa vada ce am in masina,daca eu nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Ti se poate perchezitiona masina(fara mandat) , daca este facuta o sesizare impotriva ta!!! aurel_m aurel_m Unui prieten i s-a \"scotocit\" prin masina, atat in portbagaj, cat si in restul masini de catre politie fara, mandat de perchezitie, doar in baza unei ... (vezi toată discuția)