avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salarii, domiciliu flotant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salarii, domiciliu flotant

Buna ziua,
Speta:
1.Sotia este angajata cu contract de munca la firma la care sotul este asociat unic. In urma neintelegerilor si declansarii divortului, ea isi da demisia. Acum doreste sa dea in judecata firma pentru neplata salariilor pe ultimii ani lucrati (3, ca restul datoriei se prescrie). Argumente: nu exista absolut nicio dovada semnata de ea (fluturas, etc) care sa ateste ca i s-au platit drepturile salariale, niciun virament bancar pe numele/contul ei, i s-au platit faptic doar asigurarile de sanatate si bonurile de masa.
Exista, intr-adevar, plati catre contul ei bancar, dar nu din contul firmei, ci din contul de persoana fizica al sotului. Prin controlul absolut al banilor, sotul a dorit sa-si controleze sotia, iar acum el considera ca ea n-are nicio sansa de castig in instanta si ameninta ca inchide firma, o baga in faliment, transfera totul pe alta firma, etc, pentru a nu-i da ei niciun ban. Ea are sau nu sanse de castig daca inainteaza o reclamatie la ITM in acest sens si daca da firma in judecata?
2.Femeia s-a mutat in alt oras si pana la divort are viza de flotant in orasul in care locuieste acum. Poate muta judecarea litigiului de munca in orasul in care locuieste acum, dovada fiind viza de flotant? Sau, ca sa-l mute, trebuie sa-si faca si ea mutatie definitiva la noul domiciliu? Are sanse sa mute procesul la actualul sau domiciliu, ca sa evite cheltuielile suplimentare de deplasare in orasul in care isi are sotul resedinta, respectiv firma sediul?
Un sfat, va rog. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smoothie , utilizator 23:40, 28 August 2011
2. Schimbarea resedintei ori a domiciliului nu este motiv de mutare a dosarului in alt judet.
Deci daca angajatul da in judecata o firma din Bacau, la care a lucrat, iar domiciliul lui actual, cu viza de flotant sau cu mutatie, este in Ploiesti, trebuie sa se deplaseze angajatul in Bacau pentru fiecare infatisare la proces?
Judecarea litigiilor de munca se face intotdeauna de catre Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul sau sediul reclamantul, exceptie facand situatiile prevazte de lege.

In speta, daca angajatul da in judecata o firma din Bacau, la care a lucrat, iar domiciliul lui actual, cu viza de flotant sau cu mutatie, este in Ploiesti, solutionarea litigiului se face de catre Tribunalul Prahova si nicidecum de Tribunalul Bacau.

In anumite situatii in care judecarea in bune conditii a unei pricini este pusa sub semnul indoielii, legea permite stramutarea pricinii la o alta instanta decat cea care, in mod normal, ar fi competenta sa o judece.
Stramutarea pricinilor, de la o instanta la alta, intervine in cazurile aratate de lege, ori de cate ori judecata n bune conditii a pricinii la instana competent, care a fost sesizata ar putea fi periclitata, datorit unor imprejurari de natura a pune sub semnul indoielii obiectivitatea si prestigiul instantei.
Schimbarea domiciliului intr-o alta localitate nu cnstituie motiv de stramutare a litigiului.
Va multumesc pentru raspuns, apreciez foarte mult ajutorul pe care il dati prin acest site. V-as ruga, daca se poate, de un sfat si pentru punctul 1 al solicitarii mele.
Trebuie sa contactati un avocat care sa vada speta, sa o studieze si abia apoi sa va spuna daca si ce sanse aveti.

Alte discuții în legătură

Stramutare proces doinatautan doinatautan Am intentat un proces în contencios administrativ, la tribunalul in raza căruia am domiciliul stabil. Eu, de fapt, locuiesc (cu viză de flotant) şi ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz yulyan33 yulyan33 Am urmatoarea problema: am lucrat la o firma din timp de 8 luni. In permanenta am fost detasat in strainatate. Pe perioada cat am lucrat nu am primit salariul ... (vezi toată discuția)
Recurs la inalta curte de casatie si justitie Alynamycina Alynamycina Buna Ziua, o intrebare am si eu in legatura cu o pensie alimentara si dreptul la vizita.IN urma cu 3 ani am divortat si sa sa stabilit o suma la pensia ... (vezi toată discuția)