avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

Trebuie sa te intorci in firma de unde ai plecat in concediu de maternitate pentru a-ti fi trecuti cei 2 ani in cartea de munca?Sau sa lucrezi inca 6 luni si pe urma poti pleca din firma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:19, 3 Septembrie 2008
nu am inteles care este scopul dvs. Insa ati prins din zbor o informatie legata de un termen de 6 luni si va puneti intrebari.
Situatia este urmatoarea: dupa ce terminati concediul pentru ingrijirea copilului de pana la 2ani, va reintoarceti la societatea unde ati lucrat. Contractul de munca pe aceasta perioada a fost suspendat, se reia activitatea, iar firma este obligata in baza Legii privind protectia maternitatii, sa nu va desfaca CIM inainte de 6 luni de la revenire. daca dvs doriti va puteti da demisia, dupa reluarea activitatii , act care nu necesita aprobarea angajatorului ( aveti insa grija sa aveti dovada inregistrarii demisiei la firma) sau puteti solicita incetarea CIM cu acordul partilor.
dali67 a scris:

Trebuie sa te intorci in firma de unde ai plecat in concediu de maternitate pentru a-ti fi trecuti cei 2 ani in cartea de munca?Sau sa lucrezi inca 6 luni si pe urma poti pleca din firma?

Ideea este ca CIM este suspendat nu incetat pe durata celor 2 ani si carnetul de munca nu poate fi incheiat ( adica " trecuti"cei 2 ani ) decat in baza unor decizii de incetare a CIM in oricare dintre formele ei.
Da, trebuie sa te intorci la firma de la care ai plecat in CIC , deoarece acolo ai contractul individual de munca, suspendat in perioada celor 2 ani. Cat priveste cele 6 luni despre care facerti vorbire, OUG nr. 96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca aprobata si modificata prin Legea nr.25/2004, dispune :

ARTICOLUL 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediul de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediul de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, in conditiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) si e) si ale alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator si salariatilor barbati aflati in situatiile respective.

Deci, in speta relaltata de dvs., angajatorul are interdictie, o singura data sa dispuna incetarea raporturilor de munca timp de maximum 6 luni, mamei/tatalui revenit din CIC. Angajata/angajatul in cauza, este liber(a) sa ceara incetarea contractului individual de munca, imediat dupa revenirea din CIC.
:hm:
Exista posibilitatea incetarii c.i.m. si in situatiile in care legea interzice concedierea. In acest sens, mentionez prevederile art.60 alin.2 C.mun.; art.21 alin.3 din OUG nr.96/2003.

Interdictia de 6 luni se aplica numai in cazul salariatei care se afla în concediu de risc maternal si revine in unitate si nu si in celelalte situatii.
legea 25 /2004 care modifica OUG 96/2003
7. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii."

Pai da ,ca "nenea care face legi" a modificat " protectia" =D>

Alte discuții în legătură

Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
6 luni dupa concediul de risc maternal? ramona_c17 ramona_c17 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dupa revenirea la locul de munca in urma concediului de risc maternal (luat dupa nastere pentru alaptarea copilului) se ... (vezi toată discuția)
Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)