avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM-durata muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM-durata muncii

Buna ziua.
Suntem o firma de canalizari, si conform CCMUN la nivelul ramurei constructii programul zilnic normal de lucru este negociat la 10 ore/zi, cu conditia ca media orelor pe saptamana sa nu depaseasca 48 ore, calculat pe o perioada de referinta de un an. Cand se inregistrau CIM la ITM, doamnele de acolo nu le inregistrau daca in ele aparea un program zilnic de lucru mai mare de 8 h/zi.
Intrebarea mea este: am voie sau nu am voie sa trec in CIM un program de 10h/zi, atata timp cat CCMUN la nivelul ramurei constructii ne permite acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 08:52, 14 Septembrie 2011
Nu aveti voie deoarece programul normal de lucru este de 8 ore pe zi.
Nu confundati durata normala a timpului de munca cu fondul de timp de munca efectiv realizat ce contine si orele suplimentare si care se raporteaza la perioada de referinta de 12 luni.
Tot ce depaseste programul normal de munca aferent unei luni este munca suplimentara numai ca aceasta munca suplimentara insumata cu timpul normal de munca nu trebuie sa depaseasca 48 ore pe saptamana fata de perioada de referinta.

Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Nu, in opinia mea

Norma legala de lucru este de 8 ore pe zi!

Dipozitia legala nu poate fi incalcata.

Cu respect,

In primul rand va multumesc pentru raspuns, insa sa stiti ca nu eu fac confuzie intre termeni,... desi rescunosc sunt un pic confuza tocmai pt ca in Contractul colectiv de munca la nivelul ramurei constructii la CAP V-Timpul de munca si timpul de odihna exista urmatorul articol:

Art 53. – (1) Unitatea de masura a timpului de lucru este ora
2) Programul normal de lucru este de pana la 10 ore/zi
3) Programul normal de lucru saptamanal nu poate depasi 48 ore ca medie anuala
4) Pentru situatii speciale, la nivel de unitate partenerii sociali pot negocia si alte durate a
programului normal de lucru zilnic.
5) Orele prestate in cadrul programului normal de lucru nu sunt considerate munca
suplimentara.

Si atunci m-am gandit ca CCMUN la nivel de ramura constructii si-a permis sa devieze de la normal, tocmai pentru ca insusi Codul muncii ii permite acest lucru prin art.114 alin (2), (3), si mai ales (4), tocmai pt ca in perioada de iarna domeniul constructiilor are de suferit. Atat timp cat acest contract colectiv a fost inregistrat inseamna a urmat o procedura legala de negociere si aprobare intre parti, intre sindicate si patronate.Facand parte din ramura constructii, societatea noastra a adoptat modelul lor de CCMUN. Daca n-am fi avut CCMUN la nivel de unitate am fi primit amenda. Acum ca avem CCMUN, nu ne putem folosi de el.Nu asta era rolul CCMUN, sa reglementeze raporturile de munca dintre angajati si angajatori in functie de domeniul de activitate din care fac parte? Atunci la ce mai exista? De ce nu exista o singura lege si buna?
Da, ii puteti trece acestuia durata de 10 ore/zi intrucat se aplica prevederile CCM.

Sunt foarte multi inspectori ITM care nu cunosc prevederile c.c.m. ... ei iau de bun ceea ce prevede Codul Muncii si atat.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si totusi, daca programul normal de lucru este de 10 ore pe zi (50 de ore pe saptamana, 12 luni) cum se poate respecta "(3) Programul normal de lucru saptamanal nu poate depasi 48 ore ca medie anuala", tinand cont de perioadele de referinta in care nu intra CO si cazurile de suspendare a contractului?
sau,
cum poate fi explicat "(5) Orele prestate in cadrul programului normal de lucru nu sunt considerate munca suplimentara", cand din calcul reies anual foarte multe ore suplimentare ce nu sunt recunoscute ca atare in asemenea situatie?
Si atunci intreb: timpul normal de munca este 10 ore sau 8 ore? Luna lucratoare cate ore are? Cum se numeste timpul de munca efectuat peste limita timpului disponibil dat de nr. zilelor lucratoare in anul calendaristic respectiv?
Cred ca cei de la ITM sunt interesati de raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Program de lucru in ture de 24h radlili radlili Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca, legal, se pot efectua ture de serviciu de 24h/48h, in conditiile in care postul de lucru este izolat (in varful unui ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru Andrei Gica Andrei Gica In CCMUN la nivelul ramurii constructii pe anii 2008-2009 au fost stabilte urmatoarele conditii in ceea ce priveste programul de lucru: \"Art. 53 (1) ... (vezi toată discuția)
Program de lucru hotel restaurant sim_ivasciuc sim_ivasciuc Am o mare problema cu pontajul personalului din locatie si as aprecia foarte mult sugestiile dvs. Momentan dispunem de: - 3 ospatri - 4 bucatari - 3 ... (vezi toată discuția)