In primul rand va multumesc pentru raspuns, insa sa stiti ca nu eu fac confuzie intre termeni,... desi rescunosc sunt un pic confuza tocmai pt ca in Contractul colectiv de munca la nivelul ramurei constructii la CAP V-Timpul de munca si timpul de odihna exista urmatorul articol:
Art 53. – (1) Unitatea de masura a timpului de lucru este ora
2) Programul normal de lucru este de pana la 10 ore/zi
3) Programul normal de lucru saptamanal nu poate depasi 48 ore ca medie anuala
4) Pentru situatii speciale, la nivel de unitate partenerii sociali pot negocia si alte durate a
programului normal de lucru zilnic.
5) Orele prestate in cadrul programului normal de lucru nu sunt considerate munca
suplimentara.
Si atunci m-am gandit ca CCMUN la nivel de ramura constructii si-a permis sa devieze de la normal, tocmai pentru ca insusi Codul muncii ii permite acest lucru prin art.114 alin (2), (3), si mai ales (4), tocmai pt ca in perioada de iarna domeniul constructiilor are de suferit. Atat timp cat acest contract colectiv a fost inregistrat inseamna a urmat o procedura legala de negociere si aprobare intre parti, intre sindicate si patronate.Facand parte din ramura constructii, societatea noastra a adoptat modelul lor de CCMUN. Daca n-am fi avut CCMUN la nivel de unitate am fi primit amenda. Acum ca avem CCMUN, nu ne putem folosi de el.Nu asta era rolul CCMUN, sa reglementeze raporturile de munca dintre angajati si angajatori in functie de domeniul de activitate din care fac parte? Atunci la ce mai exista? De ce nu exista o singura lege si buna?