avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... casa construita fara autorizatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

casa construita fara autorizatie

Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am facut la momentul respectiv nici un fel de acte.Mentionez ca nu am fost amendata pentru acest lucru (cred ca s-a prescris ?),si platesc taxe si impozite la primarie pt. aceasta constructie. Ar trebui sa dam primaria in judecata sau in ce alt mod trebuie sa procedam? Multumesc
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 20:14, 25 Septembrie 2011
Dupa ce ca nu v-au amendat, ar fi culmea sa dati primaria si in judecata!:))
Luati legatura cu un proiectant autorizat, care sa intocmesca documentatia necesara intrarii in legalitate, conform Ordinului 838/2009 (normele metodologice de aplicare a legii 50/1991 pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii):
art. 59 (1)Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu încalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lânga oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru încadrarea lucrarilor în prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul verbal. (N.B. contraventia s-a prescris totusi in termen de 2 ani de la data edificarii constructiei)
(2)În vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice
competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul în care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu încalcarea prevederilor acesteia.
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile
urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.
Multumesc pentru raspuns.
Deci , nu mai putem fi amendati , dar exista riscul de a dispune demolarea sau si pentru acest lucru s-a prescris termenul?
Spuneti ca pur si simplu ne adresam unui proiectant autorizat , care sa intocmeasca documentatia . Unde poate fi gasita o firma agreata de primaria sectorului 5 ca sa ne fie mai simplu? Cum procedam dupa realizarea documentatiei : o depunem pur si simplu la primarie si facem o cerere de intrare in legalitate ? Stiti cumva daca sunt necesare facturile de materiale de constructii (pentru ca nu le-am pastrat )?
Pentru a intra in legalitate:
1)Va adresati primariei, care va intocmi un proces verbal de contraventie, prin care se va dispune "intrarea in legalitate". Veti plati amenda!
2)Va adresati unui Arhitect care sa va intocmeasca documentatia. Nu exista arhitecti "agreati" de un anumit sector.
3)Intocmiti documentatia compusa din: releveu constructie existenta, expertiza tehnica intocmita de expert MLPAT, aviz Inspectoratul Teritorial in Constructii..
In masura in care constructia respecta coeficientii din RGU, nu veti avea probleme deosebite.
Nu sunt necesare facturile materialelor.
Mergeti la primarie si veti fi indrumat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
doina_manuela, utilizator
@doina_manuela: nu se plateste amenda dupa 2 ani de la data construirii fara autorizatie. Legea 50/1991 prevede clar ca dreptul de a aplica amenda se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
Trebuie solicitat la primarie un certificat de urbanism (in cerere se va mentiona ce si cum - ca s-a executat deja constructia, ca este inscrisa la rolul fiscal, ca se urmareste intrarea in legalitate, etc). Proiectul in sine poate fi executat de catre orice persoana autorizata (nu exista - sau nu ar trebui sa existe - firme agreate de primarie).
Kyandra, in ce priveste amenda, aceasta este informatia care mi-a fost data de Inspectorii de la ISC, care spun ca : intrarea in legalitate se face pe baza procesului verbal de contraventie pentru construire fara autorizatie, si in urma caruia se dispune "intrarea in legalitate".
Proces verbal de contraventie=amenda
Daca au gresit ei....:">
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
doina_manuela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie imobil terminat in 2002, intrarea in legalitate rupa rupa buna ziua - în anul 1998 am inceput o constructie fara autorizatie , a fost terminata in 2002 fara probleme , acum doresc sa fac cadastru , intabulare , dar ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa bogsmc bogsmc Buna ziua, Am dobandit o casa printr-un act de adjudecare.Casa a fost construita fara autorizatie de constructie si din acest motiv nu mai pot face ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare a edificarii constructiei (contribuabil vs primarie) Cristian Fara Cristian Fara La solicitarea unui \"Certificat de atestare a edificarii constructiei\" pt o casa construita in anul 1970 necesar pentru inscrierea in CF a casei odata cu ... (vezi toată discuția)