avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Paternitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Paternitate

Buna ziua
Situatia pe scurt:
Copil nascut in ianuarie 2007 in afara casatoriei, recunoscut la nastere de presupusul tata biologic.
Intre timp au aparut nenumarate indicii care ar contrazice paternitatea.
Se poate contesta ? Daca da, dupa cat timp de la nastere se poate introduce contestatia ? Trebuiesc aduse probe de catre contestatar ?
Merci pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: prasnel , utilizator 19:39, 5 Septembrie 2008
Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.
Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului
prasnel a scris:

Buna ziua
Situatia pe scurt:
Copil nascut in ianuarie 2007 in afara casatoriei, recunoscut la nastere de presupusul tata biologic.
Intre timp au aparut nenumarate indicii care ar contrazice paternitatea.
Se poate contesta ? Daca da, dupa cat timp de la nastere se poate introduce contestatia ? Trebuiesc aduse probe de catre contestatar ?
Merci pentru raspuns


Desi recunoasterea de paternitate este irevocabila, ea poate, totusi, fi contestata, atunci cand nu corespunde adevarului (art.58 alin.1 C.fam.).
Pentru dovedirea actiunii in contestarea recunoasterii de paternitate se pot folosi orice mijloc de proba. Sarcina probei incumba reclamantului.
Actiunea in contestarea recunoasterii de paternitate este imprescriptibila, deoarece legea nu prevede niciun termen in care trebuie introdusa.

P.S.
Una este actiunea de contestare a recunoasterii paternitatii si alta este actiunea de stabilire a paternitatii din afara casatoriei. ;)
dupa ce contesta paternitatea banuiesc ca vrea sa stabileasca paternitatea si daca adevaratul tata nu l declara da buna voie atunci nu mai poate sa l actioneze in justitie ca a depasit termenul:)
Nu. Actiunea in stabilirea paternitatii apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. 1din Codul familiei, un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Alte discuții în legătură

Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)