avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Noul Cod civil se aplicã și proceselor de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Noul Cod civil se aplicã și proceselor de divorț aflate în curs de soluționare?

Dispozitiile noului cod civil se aplica si proceselor de divort incepute sub imperiul legii anterioare?

Sunt de acord ca legea civila nu retroactiveaza. Dar in art. 5 alin. 2 din Legea 71/2011 se arata ca :
"Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil. "

Sa inteleg ca odata inceput un proces de divort cu minori spre exemplu, si fiecare parte solicitata incredintarea minorului, daca instanta nu se pronunta inainte de 1 oct. 2011 carui parinte va incredinta minorul, dupa 1 octombrie va acorda autoritatea parinteasca comuna?

Da, sub aspectul autoritatii parintesti comune legea se va aplica.

Cu privire la celelate aspecte referitoare la vecinate si proprietate situatia poate fi mai complicata decat pare...
Aceste aspecte se vor analiza in concret dupa intrarea in vigoare a legii...
Propun sa aduceti comentarii art. 5 alin 2 din legea nr.71/2011.

...daca doreste cineva.
cum ar trebui interpretate?
Trebuie sa interpretez exact asa cum zice, dar tinand cont ce procesele anterioare la 1 octombrie trebuie sa se rezolv conform legi in vigor la momentul inregistrarii cereri, fie sau nu pronuntata sentinta. Alt lucru este daca se cere "reincredintare" odata in vigoare.
Punerea în aplicare este imediată, începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instanţelor de judecată, conform cu prevederile Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
„Indiferent de data incheierii casatoriei, in ceea ce priveste relatiile lor personale si patrimoniale, sotii sunt supusi dispozitiilor Codului civil, de la data intrarii sale in vigoare.”
—Art. 27 din Legea nr. 71/2011
„1) Dispozitiile Codului civil privind divortul se aplica fara a se deosebi intre casatoriile incheiate inainte sau dupa intrarea sa in vigoare.
(2) Divortul pronuntat anterior intrarii in vigoare a Codului civil produce efectele stabilite de legea in vigoare la data cand s-a pronuntat hotararea ramasa irevocabila. ”
—Art. 39 din Legea nr. 71/2011
Pentru cauzele în care s-a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă, părintele interesat poate introduce o acţiune de reinstaurare a autorităţii parentale comune după data de 1 octombrie 2011 (a se vedea Art. 512 pentru mai multe detalii)
Tot legat de acest subiect, CSM-ul ne lamureste cu cateva informatii cuprinse aici:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Am nevoie de ajutor in privinta copiilor ContSters140523 ContSters140523 Punerea în aplicare este imediată, începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instanţelor de judecată, conform cu ... (vezi toată discuția)
Divort pe noul cod mihai66 mihai66 Daca actiunea de divort este introdusa pe actualul cod(iunie 2011) dar se va judeca dupa intrarea in vigoare a noului cod(noembrie2011) pe ce cod se va ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna in noul cod civil ContSters212874 ContSters212874 daca am inteles bine, dosarele depuse ,sa zicem ,cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a noului cod se vor judeca dupa legea veche (in care nu exista ... (vezi toată discuția)