avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare CCM/codul muncii - sporul pe weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare CCM/codul muncii - sporul pe weekend

Buna ziua. Lucrez intr-o societate in care de curand a hotarat sa modifice programul unor anumite persoane care lucreaza pe niste masini CNC, si anume: 2 oameni pe 4 masini, iar programul e de 5 zile consecutive, si 2 zile repaus. Acele 5 zile consecutive insa nu sunt de luni pana vineri, ci pot cadea de miercuri pana duminica, cum e cazul meu. Timp de o luna jumatate, in fiecare sambata si duminica voi fi la servici. Se lucreaza prin rotatie.Pproblema e ca am cerut sa se respecte codul muncii cu privire la plata sporului aferent pentru zilele de sambata si duminica, avand in vedere ca aceste 2 zile sunt considerate ca zile nelucratoare, cel putin asa spune noul cod al muncii. Cei de acolo refuza sa accepte acest lucru, si ne obliga sa lucram dupa noul lor program fara a beneficia de acel spor. Iar in cazul in care nu respect programul, si vin luni si marti la treaba, desi ar trebui sa stau acasa, dupa noul program, nu mi se ponteaza ziua, iar sambata si duminica daca nu vin, mi se taie din ore. E normal ce se intampla? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc. O zi buna
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
serart, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 16 Septembrie 2011
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Vedeti ce scrie in Contractul Colectiv de Munca sau in CIM.
Si cui trebuie sa ma adresez sa pot avea acces la CCM sau CIM? ps: stiam de acele legi, le-am si aratat acest lucru, dar ei practic inchid ochii. Nici inainte de modificarea programului, nu plateau spor pe zilele de sambata.
Pai presupun ca atunci cand ati ati semnat Contractul Individual de Munca ati primit si dvs. un exemplar. CCM vedeti la sindicat.

Puteti depune plangere si la ITM.
CIM din pacate nu-l mai gasesc. Au trecut 3 ani de cand sunt angajatul firmei. Se poate sa-l recuperez de la fabrica sau incerc la sindicat?
Incercati sa obtineti o copie. Si intrebati la sindicat de CCM.

Alte discuții în legătură

Control de la i.t.m. - ore lucrate sambata liliua2008 liliua2008 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti. Avem control de la ITM si totul e in regula. Ne-au spus ca nu dam doua zile libere consecutive conform Codului ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal si sporul la salariu v_ildiko v_ildiko Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa aplic articolul de lege de mai jos in contextul in care lucrez la o firma de curatenie care presteaza ... (vezi toată discuția)
Resurse umane RACF RACF daca la o societate se lucreaza sambata si duminica si dau liber 2zile consecutiv sunt obligata pentru ziua de duminica sa dau un spor daca nu depasesc norma ... (vezi toată discuția)