avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... profesii libere/pfa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

profesii libere/pfa

as vrea sa aflu daca pt a desfasura activitati independente ca medic trebuie sa ma inregistrez pfa la reg. comertului. am citit pe forumuri ca nu treb, pe altele ca da. care este situatia profesiilor libere? daca nu trebuie, ma pot duce direct la circa financiara unde sa declar veniturile obtinute?
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 10:14, 9 Septembrie 2008
trebuie inregistrat PFA - parerea mea
Puteti sa consultati si OUG nr.44/16.04.2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328/25.04.2008
Vedeti Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 - privind reforma in domeniul sanatatii –TITLUL XII: Exercitarea profesiei de medic.
ARTICOLUL 379

(1) Profesia de medic se exercita pe teritoriul Romaniei de catre persoanele prevazute la art. 370 care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) detin un titlu oficial de calificare in medicina;
b) nu se gasesc in vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevazute de prezenta lege;
c) sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de medic;
d) sunt membri ai Colegiului Medicilor din Romania;
e) prin exceptie de la lit. d), in caz de prestare temporara sau ocazionala de servicii, medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 370 lit. b), d) sau f) trebuie sa instiinteze Ministerul Sanatatii Publice cu privire la prestarea temporara sau ocazionala de servicii medicale pe teritoriul Romaniei si sa fie inregistrati pe aceasta perioada la Colegiul Medicilor din Romania.
Autorizarea si controlul profesional si deontologic a practicii in anumite meserii reglementate se fac de asociatii profesionale cum sunt Baroul ( avocati ) , Colegiul med. ( medici ), Ordinul Arh.( arhitecti ) , AGIR ( pentru ingineri problema e rezolvata integral, organizational, functional,documentar, legal, publicitar si formal numai in Filiala Timis in Timisoara sub indrumarea si purtarea de grija a Domnului Academician Dr. Eur Ing Tiberiu Babeu, membru fondator al Academiei Tehnice si vicepresedinte AGIR ) , si altele.

"Fiscul" doar isi ia partea din venit pe baza declaratiilor date pe formulare tip depuse de "profesionist" la locul si timpul potrivit..

Asta e practica si legislatia in vigoare.

O consider corecta cu toate ca unii sunt de alta parere sau o contesta cu argumente "legislative" carora nu le cunosc "subtilitatile" de aceea nici nu ma pronunt.

Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Activitatea de medic este reglementată prin norme speciale care derogă de la dreptul comun. Există, de pildă, reglementări specifice pentru medici stomatologi, medici de familie, medici specialişti în medicina muncii etc. PFA se utilizează acolo unde nu există o reglementare specială (v. articolul 1 (2) din OUG 44/2008).

În principiu, cadrul în care puteţi funcţiona independent este cabinetul medical; mai există, însă, şi alte forme prevăzute de lege:

OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale
[ link extern ]
Articolul 1
(3) Profesia de medic, ca profesie liberală, poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical în una dintre următoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civilă medicală.

Trebuie să ţineţi cont şi de:

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
[ link extern ]
Articolul 406
(3) Colegiul Medicilor din România avizează înfiinţarea cabinetelor medicale private, indiferent de forma lor juridică, şi participă, prin reprezentanţi anume desemnaţi, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unităţile sanitare publice.

Puţin în afara subiectului, dar interesant: :)

"Odată admis printre membrii profesiunii de medic:
Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;
Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;
Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţia sacră;
Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul acestora;
Voi menţine, prin toate mijloacele, onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fraţii mei;
Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;
Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.
Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!" (articolul 378 (1) din Legea 95/2006)

Alte discuții în legătură

Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)