avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Mai exista PFI?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Mai exista PFI?

Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ceva.
Va rog lamuriti-ma unde sa merg si ce trebuie sa fac pentru ca nimeni nu-mi da nici-un raspuns.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 20:13, 5 August 2010
PFI nu cred ca a existat vreodata. Exista doar PFA care poate fi considerata dependenta / independenta de platitorul de venit
,,PFI,, se refera la profesiile liberale.
Profesiile liberale pot fi practicate doar in urma certificarii date de un organism abilitat in domeniu: Barou pentru avocati, CECCAR pentru experti contabili si contabili autorizati, CCF pentru consultanti fiscali, CAFR pentru auditori financiari, Ordinul Arhitectilor pentru arhitecti, Colegiul Medicilor pentru medici, etc.
PFI se inscrie direct la Administratia Financiara pe baza buletinului si certificatului/autorizatiei/deciziei eliberat/a de institutia respectiva si completand formularul 070.
Punctul meu de vedere este urmatorul, afirmatia : "PFI se refera la profesiile liberale" nu are sustinere legala.
In sens fiscal nu exista notiune de PFI, cu atat mai putin daca ne referim la DECLARATIA 070, care din titlu ne spune ca este:
Declaratie de inregistrare fiscala (sau declaratie de mentiuni) pentru persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.", iar in cuprinsul ei la Lit. C, pct.2 Felul activitatii se prevede:
2.1. Activitati economice desfasurate in mod independent;
2.2. Profesii libere.
IN CONCLUZIE nici nu poate fi vorba de PFI ca si profese liberala in declaratia 070.

Din punctul meu de vedere, raportandu-ma la Codul fiscal , art.46, veniturile din activitati independente cuprind:
- veniturile comerciale ( care se autorizeaza pe OUG 44/2008 si se declara la fisc in 070 la , lit. C, pct.2.1.) si care pot fi PFA, II, IF;
- venituri din profesii liberale ( care sunt reglementate de legi speciale, Legea 51/1995 avpcati, OUG 75/1999 rep auditori financiari, etc) si care se declara la fisc in 070 la lit.C, pct,2.2., si pot fi : notar, avocat, auditor, arhitect,...
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala ( brevete, inventii, marci, din drepturi de autor si drepturi conexe).

Notiunea de PFI nu are fundament legal... Si totusi .... ea este folosita in L95/2006, referitor la una din formele de exercitare ale profesiei de medic si anume la art.380, unde se prevede:
"(3)Medicii care au obţinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România pot desfăşura activităţi medicale potrivit pregătirii profesionale în sistemul public de sănătate sau/şi în sistemul privat, fie ca angajaţi, fie ca persoană fizică independentă pe bază de contract. Calitatea de persoană fizică independentă se dobândeşte în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România şi a înregistrării la administraţia financiară în a cărei rază domiciliază medicul. În condiţiile legii, medicii pot înfiinţa şi cabinete de practică medicală."

Referitor la acest aspect desi acest medic (PFI) desfasoara o activitate in baza unui contract de colaborare el este considerat de ultima modificare a Codului Fiscal, art.III din art.58, Normele de aplicare pct. 23 indice 3 din punctul de vedere a al veniturilor obtinute, ca si venituri din profesii libere, deci nu ca venituri din activitati dependente deoarece aceasta ultima modificare a normei (HG 791/2010 precizeaza:
Sunt venituri din profesii libere si veniturile din activitati desfasurate in mod independent (PROFESIA DE MEDIC), in conditiile legii, ca profesii reglementate (L95/2006), inclusiv in cazul in care activitatea este desfasurata pe baza de contract (MEDIC - PFI), pentru societati comerciale sau entitati reglementate ( CABINETE MEDICALE DE LIBERA PRACTICA) potrivit legii sa desfasoare activitati care genereaza venituri din profesii libere.
NOTA: comentariile cu majuscule din paranteze imi apartin.
Referitor la intrebarea utilizatorului MAGDALENAIA, sfatul meu este:
- mergeti la ORC si declarati-va ca si PFA , in baza unei proceduri, simple pe care o veti gasi acolo. Si aveti mare grij aca activitatea pe care o desfasurati la "firma imobiliara" sa nu va fie reconsiderata de fisc ca si activitate dependenta in sesnsul art.7 din codul fiscal. Daca relatia dvs. cu "firma imobiliara" nu este f. clara ar fi mai bine sa va faca un contract de munca , asta pentru a nu avea surprize de la fisc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme aplicare oug 58/2010 pentru profesii libere cpatenta cpatenta Au cam trecut cele 30 zile de la publicarea in MO a OUG 58. Stiti cumva daca au aparut ceva norme metodologice de aplicare legate de activitatile ... (vezi toată discuția)
Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)
Avocatul este pfa? catalinutzza catalinutzza Buna seara. Apelez la cunostintele dumneavoastra in domeniu pentru a lamuri urmatoarea problema : in primul rand, avocatul este persoana fizica autorizata? Si ... (vezi toată discuția)