avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... profesii libere/pfa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

profesii libere/pfa

as vrea sa aflu daca pt a desfasura activitati independente ca medic trebuie sa ma inregistrez pfa la reg. comertului. am citit pe forumuri ca nu treb, pe altele ca da. care este situatia profesiilor libere? daca nu trebuie, ma pot duce direct la circa financiara unde sa declar veniturile obtinute?
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 10:14, 9 Septembrie 2008
Avand in medere ca pentru exercitarea profesiei de medic exista reglementari speciale (citate mai sus), potrivit art.1 alin.2 din OUG nr.44/2008 dispozitiile ordonantei nu sunt aplicabile profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale.
multum pt raspunsuri. indeplinesc conditiile practicarii acestei profesii, nu aceasta era problema dar pina acum am fost angajata doar intr-un singur loc.
nelamurirea mea este cum declar veniturile obtinute din alte colaborari ocazionale.
la adm fin prima persoana intrebata mi-a spus sa vin in 2009 si sa completez formularul 200, a doua persoana a spus sa ma inregistrez la Reg Com si apoi sa vin la ei cu nr de inregistrare fiscala.
de aici nedumerirea mea despre cum e corect sa procedez.
elisa17 a scris:

... nelamurirea mea este cum declar veniturile obtinute din alte colaborari ocazionale.

Declararea veniturilor depinde de statutul economic pe care il alege persoana in cauza. Trebuie sa faceti o alegere personala.

...la adm fin prima persoana intrebata mi-a spus sa vin in 2009 si sa completez formularul 200,

Persoana respectiva a prezentat situatia in care aveti un contract de mandat sau de colaborare sau de prestari servicii sau cum vreti sa il numiti ( nu sunteti in acest moment nici PFA integistrata la ORC nici angajata personal intro profesie libera declarata la fisc).

...a doua persoana a spus sa ma inregistrez la Reg Com si apoi sa vin la ei cu nr de inregistrare fiscala.

Problema a fost lamurita de cei care v-au dat un raspuns privind inregistrarea la ORC. Nu a cunoscut prea bine situatia profesiilor libere. A spus ceva general cu situatii pe care le cunoaste si cu care s-a mai intalnit.

...de aici nedumerirea mea despre cum e corect sa procedez.

Sunt de parere sa prezentati la fisc documentele de libera practica date de colegiul medicilor, diploma de studii si ce va mai cer daca va cer si sa faceti o declaratie de venit estimat 220 , o declaratie 070 pentru obtinerea CIF (codului de inregistrare fiscala ) daca sunteti hotarata sa lucrati oricat de mult e posibil si nu numai ocazional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)