avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - modalitate de impozitare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - modalitate de impozitare

Buna seara.

Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut firmei cu care colaborez sa imi retina lunar intreg impozitul la sursa.
Stiu ca un PFA este obligat sa declare veniturile in sistem real si sa faca plati de impozit cu titlu anticipat.
Daca eu am optat de la inceput pentru retinerea de 16% la sursa, mai pot fi considerat PFA? Mai pot emite facturi?Risc sa fiu incadrat in alta categorie, evntual sa se considere ca eu colaborez pe baza de conventie civila? Mentionez ca am incheiat cu firma un contract de prestari servicii.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 14:18, 17 Noiembrie 2010
Avand in vedere ca s-a incheiat cu firma un contract de prestari servicii, PFA trebuie sa emita facturi pentru prestarile efectuate, sa evidentieze, sa declare veniturile realizate si sa efectueze platile anticipate conform deciziei de impunere transmisa de fisc.
Modul cum ati procedat dvs. se incadreaza in prevederile OUG nr. 82/2010 care se aplica veniturilor profesionale reprezentand drepturile de autor si ca urmare a unor conventii civile. In acest caz plata, declararea si virarea obligatiilor revine platitorului de venit.

PRECIZARI PRIVIND activitatea unui medic in calitate de PFA sau PFI

In conformitate cu art 380 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii profesia de medic se poate exercita in Romania astfel:
Art. 380
(1)Profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite, după cum urmează:
a)medic de medicină generală pentru absolvenţii facultăţilor de medicină licenţiaţi anterior promoţiei 2005 şi care au dobândit drept de liberă practică în baza normelor precedente prezentei legi;
b)medic specialist în una dintre specialităţile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică şi cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care deţin un titlu oficial de calificare în medicină şi care exercită profesia în România.
(3)Medicii care au obţinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România pot desfăşura activităţi medicale potrivit pregătirii profesionale în:
- sistemul public de sănătate;
- sau/şi în sistemul privat, fie ca angajaţi, fie ca persoană fizică independentă pe bază de contract.
Calitatea de persoană fizică independentă se dobândeşte în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România şi a înregistrării la administraţia financiară în a cărei rază domiciliază medicul.
- În condiţiile legii, medicii pot înfiinţa şi cabinete de practică medicală.


CONCLUZIE:
Un medic isi poate exercita profesia astfel:
- fie ca angajat;
- fie prin infiintarea de cabinete de libera practica;
- fie ca persoană fizică independentă pe baza de contract;
- fie ca angajat si ca persoana fizica independenta .

NOTA:
In legislatia fiscala din punct de vedere al impozitarii veniturilor nu exista notiunea de PERSOANA FIZICA INDEPENDENTA, dar Legea nr.95/2006 o foloseste

PRECIZARE:
PFI definit in 95/2006 nu are nici o legatura cu PFA din OUG 44/2008. Altfel spus un medic este PFI in sensul Legii 95/2006 si va fi obligat sa se inregistreze pentru a-si exercita profesia intr-un CMI numai la Administratia financiara, pe cand ceilalti (comerciantii, profesiile neliberale (nereglementate prin legi speciale)) se inregistreaza conform OUG nr.44/2008 prin Registrul comertului ca si PFA,II sau IF.

Dupa parerea mea:
- pentru exercitarea profesiei de medic este impropriu spus PFI (cu atat mai putin PFA), pentru ca un medic exercita o profesie liberala - de aici si confuzia PFI cu PFA)

2.MOD DE AUTORIZARE
pentru ca un medic sa devina persoana fizica independenta (in sensul Legii 95/2006) trebuie sa faca urmatorii pasi:

- obtinere certificat de membru al Colegiului Medicilor din Romania;

- inregistrarea la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul;
- Dovada sediului social (act de proprietate sau contract de comodat/inchiriere);
- Copie CI;
- Diploma de studii.

MOD DE IMPOZITARE a veniturilor obtinute :

Aici pot fi considerate doua aspecte ale problemei:
1. Contractul dintre medicul (PFI) si beneficiarul prestatiei sale este un contract civil caz in care impozitarea se face astfel:
a) - 10% la sursa (art.52 din Codul fiscal), existand si posibilitatea impunerii finale cu 16% daca in contractul dintre parti se mentioneaza ca platitorul va retine impozitul final de 16%;
b) - 10,5% contributia individuala pentru pensii, contributie care se va retine la sursa de catre paltitorul de venit;
c) - 0,5% contributia individuala pentru somaj, contributie care se va retine la sursa de catre platitorul de venit;
d) - 5,5 % contributia pentru sanatate care se va declara si plati de catre medic la casa de sanantate.

NOTA:
- contributiile de la litera b) si c) se retin , declara si platesc incepand cu data de 10 septembrie 2010 in temeiul OUG 58/2010 modificata prin OUG 82/2010 cu unele exceptii (ex: pensionari, ..).

2. Contractul in baza careia se desfasoara relatia dintre medicul (PFI) si beneficiarul prestatiei sale (CMI etc) nu este considerat a fi un contract civil si atunci veniturile obtinute de medic nu mai intra sub incidenta OUG 58/2010 modificata de OUG 82/2010 caz in care impunerea se va face dupa cum urmeaza:
a) - 10% la sursa (art.52 din Codul fiscal), existand si posibilitatea impunerii finale cu 16% daca in contractul dintre parti se mentioneaza ca platitorul va retine impozitul final de 16%;
b) - 5,5 % contributia pentru sanatate care se va declara si plati de catre medic la casa de sanantate.

CONCLUZIE:
- daca prin contract ati mentionat (conform art.79 din Codul fiscal) ca vi se va retine la sursa cota integrala de16% si nu de 10% impozitul va fi final veti fi in continuare nu PFA ci PFI medic care desfasurati o profesie liberala , dar nu mai aveti obligatia efectuarii de plati anticipate (mai ales ca impozitul este final conform art.79) dar veti avea obligatia de a elibera facturi;
- referitor la intrebarea dvs.:
Risc sa fiu incadrat in alta categorie, eventual sa se considere ca eu colaborez pe baza de conventie civila? Mentionez ca am incheiat cu firma un contract de prestari servicii.,
asa cum am mentionat si mai sus , aici lucrurile sunt neclare , cel putin pana la acest moment atat pentru organul fiscal cat si pentru consultanti, OUG 82/2010 nu lamureste ce insemana venituri de natura profeionala obtinute din contracte/conventii civile.
Dar dumenavoastra dupa modul de impozitare aveti un contract/conventie civila deoarece vi se retine 10% ca si impozit anticipat tocmai in baza art.52 din Codul fiscal care se refera la conventiile civile.

NOTA FINALA:
- sper ca am fost, cat de cat, clar, navigand prin acest marasm legislativ fiscal, privind natura civila sau comericla a contractelor incheiate de profesiile liberale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cu conventie civila irinuka2005 irinuka2005 Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Pfa cas, somaj elte elte Buna ziua, Sunt medic inregistrat la finante (profesii liberale sistem real) si am un contract de prestari servicii cu un SRL lucrez in sediul SC, cu ... (vezi toată discuția)