avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nerespectarea intelegerii vanzare-cumparare a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nerespectarea intelegerii vanzare-cumparare a autoturismului

Buna seara!Am nevoie de un sfat avizat intr-o problema foarte delicata pentru mine.In urma cu 4 saptamani am cazut la intelegere cu cineva in vederea cumpararii de catre acea persoana a masinii mele.Nu a avut toata suma,restul urmand a ne fi dati in 4 saptamani.Am incheiat un "contract de mana" cu 2 martori,cum ca el mi-a dat banii,fara a merge la notar.I-am dat si masina,insa azi s-a implinit termenul si nu am primit banii.Masina am vazut-o si azi,proprietarul fiindu-ne vecin.As vrea sa stiu cum sa procedez acum.Ce"valoare" are acel act semnat de noi? Avand in vedere ca eu sunt inca proprietarul masinii,ce atitudine sa adopt?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: robyna , utilizator 22:25, 5 Septembrie 2008
Buna seara !
Dupa cum spunea si regretatul profesor Francisc Deak, in cazul autovehiculelor folosite, contractul de vanzare cumparare se incheie in mod valabil prin simplul acord de vointa al partilor, consensual. Desigur ca, mai adauga dl. profesor, pentru proba contractului este nevoie macar de un inceput de dovada scrisa.
Acea dovada scrisa in cazul dvs. este chitanta de mana. Prin urmare, autovehiculul a fost instrainat in mod valabil. Procedurile care se desfasoara la RAR, Politie, Primarie, sunt numai administrative, ele neprivind valabila instrainare.
Dvs. aveti la indemana pentru recuperarea diferentei de bani, o actiune in pretentii adica sa-l chemati in judecata pe parat, la Judecatorie (dupa valoare, nu cred sa depaseasca limita Jud.) printr-o cerere de chemare in judecata.
Desigur ca, mai inainte de asta, puteti sa vorbiti frumos cu el si sa-i faceti o notificare. Notificarea este utila si pt. faptul ca astfel dovediti ca i-ati cerut banii si nu vi i-a dat.
Multumesc pt. vizualizare !
Intelept ar fi sa discutati cu vecinul dvs.(cumparatorul ) sa va achite si diferenta pe care nu a achitat-o. Mentineti-va o perioada aceasta atitudine pana ce obtineti suma.Ati gresit semnand ca ati incasat toata suma. Daca nu i-ai dat cartea de identitate a masinii atunci puteti sa-l mai "determinati" sa va achite si diferenta.Actul fiind incheiat si cu martori dovedeste ca sant indeplinite conditiile vanzari chiar daca nu a fost incheiat la notar.
ATENTIE MARE PE VIITOR ATUNCI CAND SEMNATI ACTELE.
Va multumesc frumos pt sfat.Vreau sa precizez ca nu am mentioant in acea chitanta ca mi s-a dat toata suma,ci numai partea respectiva,urmand ca la data de 5.09 sa ne dea si restul de bani.Acea chitanta nu e un contract de vanzare-cumparare,numai o mentionare in scris ca am primit acei bani,ca o garantie.Si,da,i-am dat talonul,altfel nu avea cum sa circule:(
Si eu ma gandeam la aceeasi modalitate,ca maine dimineata sa merg sa discut cu el frumos(oricum,nu sunt adepta violentei de niciun fel,fie ea si verbala).Insa nu eram sigura daca acea chitanta(caci chitanta e) are vreo valabilitate juridica,tinand cont de faptul ca nu a fost facuta la notar.Si ma mai intreabam daca nu cumva as putea sa ii cer in baza nerespectarii de catre el a datei de pe chitanta sa aduca masina pana vine cu restul banilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate obtienere certificat fiscal?!?! julaikos julaikos Buna ziua,ma confrunt cu o mare problema si sper sa fiu indrumat cat mai bine pentru a o putea rezolva : -am achizitionat o masina,inmatriculata in romania,am ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto andra68 andra68 Buna ziua, Nu stiu daca am intrat in sectiunea potrivita dar va rog sa ma sfatuti intr-o problema. Un prieten a achizitionat o masina SH si a incheiat ctr. ... (vezi toată discuția)
Act intocmit de mana mariusbt1 mariusbt1 daca achizitionez un apartament pentru care initial ofer un avans prin act intocmit de mana cu martori.daca dupa aceea nu se va respecta intelegerea acest act ... (vezi toată discuția)