avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Ce masuri pot fi luate impotriva persoanei care ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Ce masuri pot fi luate impotriva persoanei care publica fotografiile altuia?

Ce se intampla daca pe un site iti sunt folosite pozele fara acordul meu in prealabil . Ce masuri se pot lua in cazul in care respectivul este prins ( ma refer pe cale legala ) . Multumesc ptr raspuns .
Cel mai recent răspuns: ContSters38557 , utilizator 12:56, 13 Februarie 2009
Primul pas,faceti plingere la firma de internet la care sunteti abonat . Acestea o sa-l someze dupa care o sa ia legatura cu politia. E infractiune sa intrii in calculatorul cuiva fara consimtamintul acestuia. :O
mariiky a scris:

E infractiune sa intrii in calculatorul cuiva fara consimtamintul acestuia. :O

Intr-adevar, aceesarea fara drept a unui sistem info. e infractiune si mai sunt multe altele dar nu cred ca autorul faptei a intrat in vreun calculator al altuia...., probabil ca le-a copiat de pe vreun site unde erau postate. In acest caz, chiar daca ar fi vreo infractiune, nu vad a prezenta pericolul social cerut de legea penala...
poate fi vorba de:
Infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice
În Capitolul III, Secţiunea I, sunt reglementate infracţiunile contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice.
A) Constituie infracţiune (art. 42 alin.(1)) "accesul fără drept la un sistem informatic". Fapta este mai gravă dacă "este săvârşită în scopul obţinerii de date informatice" (alin. (2)). De asemenea, fapta prevăzută de alin. (1) sau (2) are o gravitate sporită dacă "este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate" (alin. (3)).
Obiectul juridic special al acestei infracţiuni îl constituie relaţiile sociale referitoare la securitatea sistemelor informatice, fie că sunt de interes şi utilitate publică, fie că aparţin sferei de interes privat.
Obiectul material al infracţiunii îl constituie chiar sistemul informatic atacat (prin "sistem informatic" se înţelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relaţie funcţională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor[7], cu ajutorul unui program informatic[8]).
Subiectul activ al infracţiunii poate fi orice persoană fizică ce întruneşte condiţiile de vârstă şi responsabilitate, prevăzute de legea penală.
Infracţiunea este susceptibilă de participaţie penală în toate formele sale – coautorat, instigare şi complicitate.
Subiectul pasiv este persoana fizică sau juridică căreia i s-a cauzat în acest mod un prejudiciu.
Latura obiectivă. Elementul material prin care se realizează infracţiunea constă într-o acţiune şi anume, "accesul fără drept" la un sistem informatic
Prin "acces" înţelegem "a intercepta, a comunica cu ..., a depozita/arhiva/stoca) în ..., a recupera date din sau în oricare altă folosinţă a unei surse oferită de computere/
Legea precizează sfera persoanelor care acţionează "fără drept", adică persoane care se află în una din următoarele situaţii: nu sunt autorizate în temeiul legii sau al unui contract, depăşesc limitele autorizării, nu au permisiunea din partea persoanei fizice sau juridice competente potrivit legii să o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic, ori de a desfăşura cercetări ştiinţifice sau de a efectua orice altă operaţiune într-un sistem informatic.
Pozele puteau ajunge pe site si pe alte cai, nu doar prin accesul fara drept la calculatorul cuiva. Adica: fotografie digitala (facuta chiar si cu telefonul mobil) executata cine stie in ce momente; fotografii pe suport hartie - scanate si postate...
Incidente cred ca sunt dispozitiile referitoare la dreptul persoanei la propria imagine - ceva de genul acesta. Dar e greu de dovedit acordul de vointa sau lipsa acestuia. Poate a zis "da" si acum zice "nu".
Cazul e prea vag prezentat.
B-)ionut_27 a scris:

Ce se intampla daca pe un site iti sunt folosite pozele fara acordul meu in prealabil . Ce masuri se pot lua in cazul in care respectivul este prins ( ma refer pe cale legala ) . Multumesc ptr raspuns .:))

Buna intrebarea " ........daca respectivul este prins..?

Niste simple glume la adresa unei persoane fizice sunt adesea lipsite de gravitatea unei pretinse infractiuni !
De multe ori sunt si trebuie tratate cu ingaduinta,
Insa cand postarea imaginilor imbraca formele grave ale intentiei de prejudiciere vadita a persoanei vizate se schimba situatia si dupa caz se poate discuta despre identificarea si tragerea la raspunderea civila sau penala, dupa caz, a persoanei care savarseste aceste fapte.
Av AIG

Alte discuții în legătură

Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Caz unic, problema mare: complicitate la spargerea unei parole de hotmail? pot fi acuzata pentru asa ceva?? anapal anapal Ma gandesc des la cele intamplate si imi doresc sa aflu si parerea unui specialist. numele meu este Ana, urmez a doua facultate in prezent (Fac de Marketing, ... (vezi toată discuția)
Furtul de identitate pe facebook! ileama ileama Exista vreun mod in care poti actiona in instanta in cazul furtului de identitate pe facebook? Acum 2-3 luni cineva mi-a spart toate conturile si s-a folosit ... (vezi toată discuția)