avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Este legal sau obligatoriu fondul clasei?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Este legal sau obligatoriu fondul clasei?

Sunt o mamica disperata,abia ce copilul meu a inceput clasa intai si deja problemele au aparut.De la prima sedinta doamna invatatoare ne-a cerut suma de 30 lei pentru fondul clasei,pe trimestru.Nici un parinte nu a avut curajul sa spuna ca e o suma mare[eu sunt casnica si sotul are salariul de 700lei si mai avem inca un copil minor]cand cineva a indraznit sa spuna ca anul trcut s-a dat cate 10 lei pe trimestru deci 20 lei in tot anul doamna a spus ca nu are dansa ce sa faca cu 170lei care se strang de la 17 copii ca-s putini.Va rog sa=mi spuneti ce ar trbui sa fac legal pentru ca ,altfel copii ai caror parintii refuza sa dea acesti bani vor fii "arsi"la note.Exista vro metoda prin care noi parintii sa putem refuza sa dam bani pentru fondul clasei? Si daca da cum?Va multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: mikas , utilizator 23:03, 10 Octombrie 2011
Nu exista nicio baza legala pentru cadrele didactice sa ceara bani parintilor pentru fondul clasei, excursii, caiete, mobilier samd. Este ilegal si la o simpla reclamatie la directorul unitatii sau la inspectorat se declanseaza cercetari.
Pentru a legaliza asemenea practici (care izvorasc, sa fim sinceri, din incapacitatea Statului, respectiv a bugetelor locale de a sustine invatamantul gratuit si in limitele decentei dupa cum e prevazut in Constitutie) trebuie infiintata legal Asociatia parintilor la nivelul unitatii scolare respective care sa initieze asemenea cereri si care sa poata elibera chitanta pentru fiecare leu cerut. Chiar si in acest caz "cotizarea" nu este obligatorie.
Doamna invatatoare cum a justificat necesitatea sumei respective? Poate ca, intr-adevar, trebuie facuta neaparat o investitie in sala de clasa, investitie de care va beneficia inclusiv copilul dvs. Nu mi se pare o suma imesa 30 lei. Daca nu doriti, pur si simplu nu o dati. Iar pentru faptul ca elevii vor fi arsi la note - orice nota trebuie justificata si este prea putin importanta. Mai important e ce stie copilul dvs, nu se nota ia.
Justificarea banilor este pentru imbunatatirea clasei si da nu pare o suma mare,dar calculand inca 30lei pentru caiete speciale 10 lei caiete de lectura si faptul ca mai toti parinti au cate doi trei copii in scoala de unde ma intreb? din salariile pe care le avem ?nu cred ca ne putem descurca.Sa facem o reclamatie la directorul scoli ?mai bine o lasam asa pentru ca toti sunt mana in mana si nu au obiecti raspunsul va fi sigur "necesita".
Va inteleg.
Ca si consolare, daca se poate sa fac haz de necaz, am 3 copii prescolari. Inceputul anului scolar m-a costat 13 mil - fara a socoti hainute, incaltaminte sau altele. Doar bani dati in institutiile de invatamant, dintre care, e drept, jumatate din ei pentru hrana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala cere bani pentru mobilier lumi11 lumi11 Buna ziua, Am inscris copilul la scoala in clasa I, step by step si mi s-au cerut 200 EUR bani pt mobilier (nu s-a dat factura sau chitanta fiscala) ce ... (vezi toată discuția)
Scoala, gratuita sau nu? Ismail Derya Ismail Derya Salut, Marea majoritate dintre noi au copii care sunt la scoala. Eu am doi, la ciclul gimnazial. Anul acesta am ramas pur si simplu fara aer cand am auzit ... (vezi toată discuția)
Fondul scolii? la o scoala de stat ? Saso Saso ce puteti sa imi spuneti despre obligativitatea platii fondului scolii la o scoala de stat? sint obligata sa-l platesc? am inteles, de comun acord sa platim ... (vezi toată discuția)