avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Scoala, gratuita sau nu?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Scoala, gratuita sau nu?

Salut,
Marea majoritate dintre noi au copii care sunt la scoala. Eu am doi, la ciclul gimnazial. Anul acesta am ramas pur si simplu fara aer cand am auzit pretentiile profesorilor copiilor mei. Toti, dar la absolut toate materiile exceptand educatia fizica la care inca nu s-a gandit nimeni pana acum sa scrie vreo culegere sau caiet special, cer sa procuram copiilor nostri culegeri editate de anumite edituri sau caiete speciale. Acestea au costuri pornind de la suma de 15 lei pe bucata si ajungand pana la 45 lei. Pe langa acestea se mai cer si caiete speciale.
In optica dascalilor nostri manualele scolare nu mai sunt bune, mai nou unii dintre ei nici nu se mai obosesc sa predea din ele sau sa dea teme din aceste manuale.
La aceste "costuri" pe care le-am precizat mai sus se mai adauga si altele care constau an de an in procurarea de jaluzele, cosuri de gunoi, dulapuri pentru clasa sau mai nou "activitati extracuriculare". Si acestea sunt tot contra cost ca doar din acest motiv draga de scoala a incheiat contract cu cinematograful din oras care apartine Casei armatei pentru ca in cadrul acestor activitati copii sa fie obligati sa mearga sa vizioneze contra sumei de 6 lei de copil, filme pe care de altfel fie ca le-au rasvizionat la tv datorita difuzarii pe diferite posturi sau fie ca nu le-ar viziona nimeni in alt contex si cinematograful nu ar avea clienti. In cazul neprezentarii la film se pune absenta la 2 ore adica exact cat copii nostri isi pierd timpul aiurea in loc sa invete si sa li se predea.
Ajung sa cred ca profesorii de astazi sunt actionari ai editurilor si ai cinematografelor conform spetei de mai sus. Pana acum pe culegeri si caiete speciale am dat in jur de 200 lei de copil iar saptamanal mai dispar din buzunar cel putin 15 lei pentru fiecare copil doar pe activitati extracuriculare, diverse reviste bagate pe gat de scoala si altele. Adaugam fondul clasei, fondul scolii, etc.
Ma intreb invatamantul de stat din Romania mai este gratuit ori nu in zilele noastre. Oare se gandesc dascalii nostri care de altfel fac mare tam-tam ca nu isi primesc salariile sau ca acestea sunt mici ca mai sunt si parinti care traiesc din salariul minim pe economie din care trebuie sa-si plateasca ratele la banca, utilitatile, sa manance, sa imbrace si sa incalte copii? De unde sa aiba acestia banii necesari pentru a asigura cele ce ei pentru desfasurarea orelor de studiu?
Mai este oare cineva interesat de copii care vor sa invete dar care nu pot din cauza lipsurilor materiale? Sau trebuie sa ne transformam intr-o societate de cersetori si de cautatori de sponsori ca sa poata termina si copii nostri scoala care de altfel parca pana la 10 clase este obligatorie?
Interesul dascalilor de astazi nu se rezuma decat la bani.... bani din comisioanele de procurare a materialelor didactice, bani din cadourile de ziua de nastere, craciun , iepuras, 8 martie, etc, bani din meditatiile pe care le efectueaza deoarece la scoala cam nimeni nu intelege nimic din ceea ce se preda datorita ritmului galopant cu care se trece prin materie.
In acest caz eu zic sa dispara invatamantul de stat si scolile sa se privatizeze.
Voi ce parere aveti? In aceste conditii mai poate garanta statul roman dreptul constitutional la invatatura?
In acest context haideti sa propunem schimbarea Constitutiei si a legilor speciale care privesc acest drept.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:24, 27 Noiembrie 2012
In Romania este obligatoriu invatamantul de 10 ani. Cand vor ajnge la liceu copiii dvs , din clasa a XI-a le veti cumpara si manuale nu doar culegeri!!!!! ......................
Va inteleg nemultumirea financiara. Toti am trecut sau trecem prin astfel de nemultumiri.
Problematica invatamantului pare a fi mult mai complexa.
Curicula scolara este depasita de cerintele actuale de forta de munca. Manualele scolare sunt facute pentru docti, nu pentru mintea scolarului. Puneti-va in situatia profesorului de la clasa, care doreste totusi (vi se pare greu de crezut !?) sa transmita elevilor niste informatii utile pentru acesti copii. Le poate transmite informatii utile, numai intocmindu-si singur materialele pentru predare, fara a folosi prea mult manualele existente, dar nu poate plati el manualele/ culegerile, din care se inspira, pentru toti elevii clasei.
Este adevarat ca se fac si excese, cu culegeri, cu caiete speciale, etc. Dvs, ca parinte puteti analiza fiecare cerere de achizitie si proceda in consecinta. Veti spune ca nu se poate. Eu sustin ca da, se poate si chiar este indicat. Astfel se da peste nas celui care face solicitarea de cumparare, fara a motiva suficient cererea sa, prin rezultate pozitive la clasa. Cand participati la sedinta cu parintii, aveti posibilitatea sa analizati si cererile profesorilor pentru achizitii de materiale didactice, de culegeri si caiete speciale.
Materialele didactice existente in scoli, sunt invechite, la nivelul anilor '70-80. Directorul scolii de unde sa ia bani, daca primaria nu ii da decat pentru salarii (de multe ori fractionat) si daca primeste fonduri de la buget ? Incearca sa caute sponsori, care dau ceva bani, dar in schimbul unor servicii (cum ar fi cinematograful, in cazul prezentat de dvs.).
Vi se pare curios ca profesorii doresc salarii. V-ati intrebat cat castiga de fapt, un profesor cu 25 de ani vechime si toate gradele didactice ? Va spun eu - 15 mil./ luna, net.
Nu toti profesorii dau meditatii. In afara de matematica, engleza, l. romana, rar se fac meditatii. Cand profesorul face meditatii la scoala, iar elevii nu participa, cum vi se pare aspectul ? Aceste meditatii sunt facute in timpul liber al profesorilor, neplatite.
Profesorul are o norma didactica de 18 ore/ saptamana, dar pentru pregatirea lectiilor (in conditiile de mai sus) ii mai ia destul timp. In plus, dirigintele face vizite la domiciliu. Profesorul este obligat sa intocmeasca tot felul de materiale (scrise la calculator si paltite din propriul buzunar) pentru inspectorat/ minister, in care sa insereze, activitatea sa zilnica, la clasa, pentru ca inspectorul sa aiba ce controla.
Profesorul urmeaza cursuri de perfectionare, platite de cele mai multe ori din buzunarul propriu.
Vina pentru invatamantul actual, apartine politicienilor care au bramburit invatamantul (in ultimii 10-22 de ani, de cand se incearca o asa zisa reforma in educatie), fiecare cum s-a priceput, in conditiile in care putini dintre cei responsabili cu "politica educationala", au predat la catedra.
Nu este de trecut cu vederea ca inspectoratele si ministerul sunt superpolitizate, fiind populate cu membrii de partid, schimbati la fiecare numire politica de noi guvernanti.
E democratie. Nimic nu mai este gratuit. Sistemul se bazeaza pe a stoarce bani de la toti. Va exista intotdeauna discriminarea bazata pe 'cat cotizezi' inclusiv in clasele primare. Si se cer multe la care sa cotizezi si acolo. Nu vorbesc doar de creioane.
Cel mai mare furt e ala cu publicatiile diversilor profesori care au pretentia sa le fie cumparate 'obligatoriu'.
Materialele didactice existente in scoli, NU sunt invechite in multe din domenii. E absurd sa spui ca s-a invechit istoria, pre exemplu. Aditional, din p.d.v. al calitatii cele vechi sunt mult mai complete si corecte decat alternativele de acum.
BX a scris:
"Materialele didactice existente in scoli, NU sunt invechite in multe din domenii. E absurd sa spui ca s-a invechit istoria, pre exemplu. Aditional, din p.d.v. al calitatii cele vechi sunt mult mai complete si corecte decat alternativele de acum."
Cred ca faceti o confuzie. Prin materiale didactice se inteleg harti, pliante, table, etc. nu manuale alternative.
Istoria ca stiinta nu se schimba, abordarea istorica, da.
Harta se deterioreaza (se rupe), vechea tabla din lemn se scorojeste sau se decoloreaza, pliantele se rup si ele (de exemplu cele care arata literele si cifrele pentru cei mici, tabla inmultirii, etc.) sau nu mai sunt actuale (de exemplu cele care prezinta cuceririle socialismului victorios, etc.). Astazi sunt mijloace moderne de prezentare: proiectoare de imagini pe ecran, calculatoare, imprimante, diafilme, etc. (se numesc tot materiale didactice sau instrumente de lucru la indemana profesorului/ invatatorului).
Laboratoarele scolare, in care se faceau experiente la fizica si chimie sau se utilizau hartile astronomice si aparatura specifica (acolo unde nu s-au desfiintat din lipsa de substante sau din lipsa de aparate specifice in stare de functionare), s-au inchis deoarece nu mai este in schema de personal, lucrator specializat (laborant, electrician, instalator, etc.). In unele scoli, mai norocoase dpdv financiar, functioneaza doar laboratorul de informatica.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani la scoala tivanis tivanis este legal sa se ceara elevilor bani la scoala ? de ex. fondul scolii,fondul clasei,diferite manuale si culegeri,parchet,perdele etc .Stiam de o ordonanta ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt carmenmare carmenmare fata mea (clasa 12 )a fost acuzat de profesorul de la meditatii,care este si cel de scoala ca i-a furat un laptop mic din casa.In ora de meditatii a fost ... (vezi toată discuția)
Obligatii fara drepturi la scoala taobao taobao Salutari ! Astazi copilul a primit la scoala urmatoarea declaratie : in conformitate cu dispozitiile din : - legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu ... (vezi toată discuția)