avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită titlu executoriu
Discuție deschisă în Executare silită

titlu executoriu

buna ziua, daca fac un contract de imprumut, (obiectul fiind o suma de bani), printr-un avocat este cu titlu executoriu? sau doar la notar?multumesc
Cel mai recent răspuns: ELENA LOREDANA TANASE , Avocat 15:34, 13 Octombrie 2011
Buna ziua!
Nici intr-un caz nici in celalalt contractul nu constituie titlu executoriu. Diferenta consta in aceea ca actul notarial are putere probanta mai puternica sub aspectul identitatii, acordului partilor, predarii sumei, etc.
In caz de neexecutare a contractului, va trebui sa va adresati instantei indiferent de forma contractului: inscris sub semnatura privata sau act autentic.
contrar celor spuse decolega mea, contractul de imprumut autentificat de notar, este titlu executoriu daca prin el este constatata o creanta certa, lichida si exigibila. Practic, trebuie sa se prevada un termen pentru restituirea imprumutului si suma imprumutata. Dupa ce trece termenul, poate fi pus in executare silita, fara nicio alta formalitate, in afara de o eventuala punere in intarziere a debitorului ( nu neaparat necesara).
multumesc pt. raspuns, pe cine sa cred pana la urma?mai sunt alte pareri?
Jocandi Causa are dreptate. Cel facut la notar e titlu executoriu. Mariscuta mai are de citit :)
In cazul contractului de imprumut autentificat la notar acesta contituie titlu executoriu si poate fi pus in executare chiar si fara investirea lui, cat despre actiune separata nici nu poate fi vorba. In cazul contractului de imprumut facut de un avocat acesta nu constituie titlu executoriu. Insa va sfatuiesc sa il faceti la notar, dar si acolo aveti grija la clauzele mentionate, si o alta problema daca la termenul de restituire al sumei imprumutate imprumutantul nu mai e de gasit consemnati suma pe recipisa CEC, sunt foarte multi care si-au pierdut bunurile ca nu au stiut cum sa procedeze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii...si iar datorii andrei_24 andrei_24 buna seara..am si eu o nelamurire.am imprumutat unei persoane o suma de bani si am facut un contract la notar pe care scrie ca in caz ca nu primesc banii pana ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie dincamihaela dincamihaela Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am imprumutat in decursul anul trecut o suma de bani unei cunostinte. Am intocmit la notariat o hartie prin care persoana ... (vezi toată discuția)