avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie -renuntare la termenul de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie -renuntare la termenul de preaviz

cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform art 81 alin.7 la data in care angajatorul renunta la termernul de preaviz este corect ?


Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 19 Octombrie 2011
1. Conform art.81(7) din Codul muncii angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

2. In acest caz angajatorul va scrie pe notificarea de demisie facuta de salariat hotarerea sa.
Salariatul poate demisiona si fara preaviz daca angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate in CIM, conform art. 81 alin (8).
Daca angajatul nu se prezinta in termenul de preaviz, angajatorul poate face incetarea cim pe baza demisiei angajatului? Adica e suficient ca angajatorul sa renunte la acest preaviz (fara acord cu angajatul)?
22.08.2009 a scris:

cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform art 81 alin.7 la data in care angajatorul renunta la termernul de preaviz este corect ?


Va multumesc mult !


Demisia este urmata de efectuarea unui termen de preaviz prevazut in c.i.m. ... nu exista nicio obligativitate ca durata preavizului sa fie cea prevazuta la art.81 alin.4 C.mun.

Art.81. alin.7 C.mun. prevede clar ca, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.


@ cris2279
Daca salariatul nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu exista mai multe variante :
- fie se procedeaza la incetarea c.i.m. la expirarea termenului de preaviz, iar perioada respectiva va figura ca absent nemotivat
- fie se va efectua cercetarea disciplinara a acestuia si apoi se va decide sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Renuntarea partiala sau totala la termenul de preaviz, parerea mea , este ca trebuie facuta la data comunicarii demisiei de actre salariat si nu ulterior dupa inceperea preavizului ... intr-adevar, legislatia muncii are inca un vid in aceasta privinta.

Si eu sunt de acord, mai ales ca in cererea de demisie, angajatul a specificat ca isi da demisia cu respectarea celor 20 zile lucratoare (cat avea preavizul in contract).

Alte discuții în legătură

Incetare cim conf art 81 alin 7 anieta anieta Buna ziua inca o data, Revin cu o alta intrebare, cu privire la incetarea CIM conf. art 81 alin 7 din Codul Muncii: Se poate face incetarea CIM a unui ... (vezi toată discuția)
Demisia lauramaria1 lauramaria1 Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim absalom34 absalom34 Din momentul in care a fost emisa decizia de incetare a CIM cu art.81 al (4) si (5) mai poate fi modificata? Multumesc! (vezi toată discuția)