avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... drepturi copil cu handicap
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

drepturi copil cu handicap

Legea 448/2006 prevede niste drepturi pentru copilul cu handicap GRAV, procedura de aplicare a legii lasa loc de interpretari, astfel incat legea nu se aplica unitar ci dupa cum interpreteaza juristii locului ( de ex in Bucuresti unele sectoare acorda anumite drepturi, altele nu).

Este posibil asa ceva? Unde ma pot lamuri exact care sunt drepturile copilului meu cu handicap, in instanta ?As dori o consultatie referitor la aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: crisdd , utilizator 15:50, 6 Noiembrie 2008
Persoanele cu handicap beneficiaza de drepturi la:
a) ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
b) educatie si formare profesionala;
c) ocuparea si adaptarea locului de munca, orientare si reconversie profesionala;
d) asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
e) locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;
g) asistenta juridica;
h) facilitati fiscale;
i) evaluare si reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de catre membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.

Va puteti adresa Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.
stiti povestea aceea,...,,afara e vopsit gardul, inauntru-i leopardul”...

La nivel declarativ stam destul de bine, in fapt lucrurile stau foarte prost... Stiu ca situatia actuala a persoanelor cu handicap e una extrem de grea, ar fi nevoie de o legislatie conforma cu realitatile societatii romanesti, avem nevoie de o aplicare corecta si unitara a normelor in domeniul acesta...avem nevoie de oameni priceputi si cu suflet care sa fie implicati in aceste probleme.

ANPC-ul ,,raspunde” de drepturile copilului cu handicap.

Va puteti adresa la Protectia Copilului.
Incercati la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ei au obligatia sa va informeze.

Veti constata cu aceasta ocazie cat de mare e diferenta dintre ceea ce spune legea si ...ceea ce obtineti in fapt.
Problema este ca tocmai cu ei nu ma inteleg, desi am depus memoriu la Anph si am rezolutie favorabila, de care ei nu vor sa tina cont.

Despre ce este vorba de fapt:

Legea prevede ptr. unul din parintii copiilor cu handicap concediu ingrijire copil pana la 7 ani ( indiferent de gradul de handicap al copilului). Art 12

Pentru copiii cu handicap grav legea da posibilitatea parintilor sa opteze intre asistent personal sau primirea unei indemnizatii echivalente cu salariul asistentului. Art 42 (4)

In lege se precizeaza ca parintele care este in concediu nu poate sa fie si beneficiarul indemnizatiei echivalente art 12 ( 4).

Copilul are acest drept deci e logic ca poate fi atribuita celuilat parinte care nu beneficiaza de concediu. ( art 42 din lege spune clar: Parintii au posibiltatea sa opteze...)

" confuzia" , " liberul arbitru " apar atunci cand citesti Procedura de aplicare a legii din care voi cita art 2 (4) :

De drepturile prevazute la art 12 alin 1[..] nu pot beneficia persoanele care au in acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil, ori in situatia in care celalat parinte este asistent personal pentru acel copil ori beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art 41 ( dupa republicarea legii a devenit 42).

In fraza apare acest ori, ori si fiecare intepreteaza cum doreste, nu mai este clar la cine se refera ultima parte a frazei.

De acesta fraza confuza se folosesc ei si imi spun ca daca un parinte este in concediu se exclude dreptul celuilat la indemnizatie, ori din lege se intelege clar ca nu poate beneficia de ambele drepturi acelasi parinte .

Stiu sectoare unde nu este nici o problema, mama este in concediu, tata primeste indemnizatie , la fel si in tara.

Mi-au spus ca pot sa-i contest de aceea intrebam, aceasta fiind natura problemei se poate rezolva la ANPC sau ar fi cazul sa ma adresez instantei ?

Sper ca nu am prea plictisitoare

Multumesc anticipat













De aceea intrebam si eu asa, este cazul sa mai merg la ANPC sau direct la instanta?


Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
anighe, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie insotitor - copil incadrat in grad de handicap grav dalerona dalerona Buna seara! As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema, desi am consultat mai multe raspunsuri pe forum, nu m-am lamurit pe deplin. Am un copil de 1 an ... (vezi toată discuția)
Copil cu sindrom down adrianungureanu976 adrianungureanu976 Buna ziua, Pe 11 iunie s-a nascut fetita mea, care are sindrom Down, precum si malformatii cardiace. Inteleg ca s-ar incadra la gradul 1 de handicap, sau ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil 4luni cu handicap grav down down Buna ziua sunt mama a 6copii din care cel mic de 4 luni este diagnosticat cu sindrom down. Am certificatul de handicap.Am depus actele pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)