avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate?

Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? Nu am inteles exact daca fac ajustare doar pt mijloace fixe neamortizate integral , bunuro de capital aflate inca in perioada de ajustare sau si pentru bunuri de natura stocurilo (la momentul suspendarii aveam un obiect de inventar inregistrat in 303 care nu l-am dat in consum)!
Cel mai recent răspuns: OanaLH , utilizator 16:54, 21 Octombrie 2011
pentru tot ce ati mentionat dvs., inclusiv bunurile de natura stocurilor

53. (1) Potrivit prevederilor art. 148 din Codul fiscal, se ajustează taxa pe valoarea adăugată deductibilă aferentă serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor şi activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea taxei deductibile se efectuează numai în situaţia în care nu are loc o livrare/prestare către sine efectuată de persoana impozabilă, prevăzută la art. 128 alin. (4) sau art. 129 alin. (4) din Codul fiscal.

Am citit articolul...dar totusi pt contribuabilii aflati in inactivitate temporara apare tot la art 53 al (7) care vb doar de mijloace fixe excluzand bunurile de natura stocurilor:

"53. (7) În cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor inactivi conform art. 11 din Codul fiscal, precum și al persoanelor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului, a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată de către organele fiscale competente, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, se consideră că activele corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art.149 din Codul fiscal, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activități fără drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 148 lit. c) din Codul fiscal pentru valoarea rămasă neamortizată.

Ajustarea se efectuează în funcție de cota de taxă în vigoare la data achiziției activului corporal fix.

În sensul prezentelor norme, prin valoare rămasă neamortizată se înțelege valoarea de înregistrare în contabilitate diminuată cu amortizarea contabilă. Ajustarea va fi reflectată în ultimul decont de taxă depus înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile.

După înregistrarea în scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal ca urmare a încetării situației care a condus la scoaterea din evidență, persoanele impozabile pot ajusta, în conformitate cu prevederile alin. (2) lit. b), taxa aferentă activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital potrivit art. 149 din Codul fiscal, pentru valoarea rămasă neamortizată, inclusiv în situația în care acestea au fost livrate în regim de taxare în perioada de inactivitate, în cadrul procedurii de executare silită. Ajustarea va fi reflectată în primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, după caz, într-un decont ulterior."

Din acest motiv ma aflu intr-o mare dilema...mai ales ca si in circulara de la Finante referitaore la ajustarea pt personele inactive nu se vb decat despre mijloace fixe si bunuri de captital.
O alta intrebare e urmatoarea: la bunuri de natura stocurilor ma gandesc ca fac ajustare in favoarea statului cat si in favoarea mea mai apoi cu aceeasi valoare. Insa la mijloace fixe cum e...am un bun amortizabil pe 3 ani...in momentul suspendarii mai aveam de amortizat 2 ani..fac ajustare in favoarea statului cu tva aferent periodei ramase de amortizat (25 luni) iar acum cand devin activ reiau amortizare de unde ramasese si reajustez in favoarea mea cu acelasi tva?
nu priviti strict alin. 7 de la pct. 53.
cititi intreg art. 148 din codul fiscal.

de exemplu:
ART. 148 Ajustarea taxei deductibile în cazul achiziţiilor de servicii şi bunuri, altele decât bunurile de capital
În condiţiile în care regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine nu se aplică, deducerea iniţială se ajustează în următoarele cazuri:
c) persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.

(6) În baza art. 148 lit. c) din Codul fiscal, în orice situaţii în care persoana impozabilă care desfăşoară operaţiuni care dau drept de deducere va desfăşura operaţiuni care nu dau drept de deducere, precum şi în situaţia în care persoana impozabilă a alocat direct un anumit serviciu pentru operaţiuni care dau drept de deducere şi ulterior serviciul respectiv este utilizat pentru realizarea de operaţiuni care nu dau drept de deducere, persoana impozabilă trebuie să ajusteze taxa deductibilă aferentă serviciilor neutilizate la data modificării intervenite. Ajustarea dreptului de deducere se efectuează şi pentru bunurile mobile aflate în stoc, în situaţia în care persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere şi nu se aplică prevederile referitoare la livrările către sine. Ajustarea reprezintă în această situaţie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată deduse iniţial.

contribuabilii aflati in inactivitate temporara isi pierd dreptul de deducere odata cu anularea inregistrarii in scopuri de tva.

la reactivare se ajusteaza aceeasi valoare intrucat pe perioada inactivitatii nu se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe.

"contribuabilii aflati in inactivitate temporara isi pierd dreptul de deducere odata cu anularea inregistrarii in scopuri de tva" ...pai firma a intrat in inactivitate in iunie 2009 dar mi-a fost anulata inregistrarea in scop de tva in august 2010 pt ca atunci aparuse ordonanta care reglementa acest lucru..Pe hartia care am primit-o de la finante nu scria data de la care mi-a anulat codul de tva, scria doar ca fiind in inactivitate temporara cf ordonantei care aparuse mi-a fost anulat codul de inregistrea in scop de tva prin hotararea xyz/01.08.2010

54 (4) În cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor inactivi conform art. 11 din Codul fiscal, precum și al persoanelor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului, a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată de către organele fiscale competente, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, se consideră că bunurile de capital nu sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activități economice, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 149 alin. (4) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal.

Ajustarea va fi reflectată în ultimul decont de taxă depus înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile. După înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a încetării situației care a condus la scoaterea din evidență, persoanele impozabile pot ajusta taxa aferentă bunurilor de capital proporțional cu perioada rămasă din perioada de ajustare, în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

Iar la normele referitaoare articolului 148 zice asa
"53. (7) În cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor inactivi conform art. 11 din Codul fiscal, precum și al persoanelor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerțului, a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată de către organele fiscale competente, conform art. 153 alin. (9) din Codul fiscal, se consideră că activele corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art.149 din Codul fiscal, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activități fără drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 148 lit. c) din Codul fiscal pentru valoarea rămasă neamortizată.

Ajustarea se efectuează în funcție de cota de taxă în vigoare la data achiziției activului corporal fix.

În sensul prezentelor norme, prin valoare rămasă neamortizată se înțelege valoarea de înregistrare în contabilitate diminuată cu amortizarea contabilă. Ajustarea va fi reflectată în ultimul decont de taxă depus înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile. "



ok, vad ca sunteti la zi cu legislatia si chiar nu inteleg de ce mai intrebati ca sa raspundeti tot dvs.!?!?

o zi buna si succes in activitatea desfasurata!

Alte discuții în legătură

Suspendare activitate AURAS34 AURAS34 ce se intampla cu bunurile societatii pe perioada suspendarii activitatii, respectiv un autoturisn si banii din cont (vezi toată discuția)
Ajustare tva in cazul anularii inregistrarii in scopuri de tva adela79 adela79 Am o rugaminte. Avem o societate platitoare de TVA, cu activitatea suspendata la Registrul Comertului incepand cu data de 01.07.2009. Zilele acestea ne vine de ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva tampau gabriela tampau gabriela SC infiintata in dec.2010 , nu a avut activitate de la infiintare pana acum. Am fost inregistrati ca platitori de tva . In deconturile depuse am avut tva de ... (vezi toată discuția)