avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... a furat un laptop si a recunoscut fapta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

a furat un laptop si a recunoscut fapta

buna ziua..fratele meu a furat un laptop si 35 lei de la o sala de jocuri electronice..la doua zile sa dus la angajatul de acolo si ia restituit laptopul si bani...dupa aceia ...au fost la politie unde angajatul a retras plingerea de furt....dupa aceia a dat o declaratie prin care recunostea fapta...nu are nici un antecedent....va rog frunos sa imi spuneti ce i se va intimpla in continuare...va face inchisoare?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 21:34, 26 Octombrie 2011
daca angajatorul si-a retras plangerea ... i se va da un NUP ;)
daca este inregistrata plangerea,se va da nup.daca nu,si mai bine.
Nu imi pare clar sa fie asa...
Exista si aceasta posibilitate dar...e la fel de posibil sa fie sesizata instanta si sa se aplice o pedeapsa cu suspendare...
Depinde foarte mult si ce a declarat persoana...sau din ce motiv a plecat persoana cu leptopul...
Bună seara,

În cazul fratelui dumneavoastră, e limpede că proprietarul laptopului a formulat o plângere penală, câtă vreme au fost la poliție pentru a și-o retrage #-o .
Fapta de furt, prevăzută și sancționată de art. 208 Cod Penal, nu este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile, care reprezintă un mod particular de sesizare a organelor de cercetare penală, și cu atât mai mult, furtul calificat (locul săvârșirii infracțiunii este unul public!). Ca atare, organul sesizat prin plângere penală este obligat să continue cercetările, din oficiu.
Faptul că prejudiciul s-a recuperat integral, că în procesul penal proprietarul laptopului nu se va constitui parte civilă/parte vătămată vor constitui circumstanțe de care, cu siguranță, se va ține cont. Importantă va fi și declarația pe care proprietarul bunurilor o va da în fața organelor de cercetare penală.
Dincolo de toate aceste aspecte, nimeni nu vă poate garanta o soluție ( neînceperea urmăririi penale este cea mai bună soluție care se poate da de procuror într-un dosar penal!!!!!). Doar dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii ori denunțului rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzute la art. 10 C.pr.pen, organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.
Pentru înlocuirea răspunderii penale, condițiile prevăzute de lege nu sunt îndeplinite.

Ca un ultim aspect, în lumina modificărilor aduse de Legea 220 Codului de procedură penală, Art. 320 ind. 1. - Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.
La termenul de judecata, instanta intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, procedeaza la audierea acestuia si apoi acorda cuvantul procurorului si celorlalte parti.
Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
Daca pentru solutionarea actiunii civile se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia.
In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispozitiile art. 334 si 340-344 se aplica in mod corespunzator.
Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1-6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata.
In caz de respingere a cererii, instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun."


Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
ContSters182415, utilizator
va multumesc foarte mult

Alte discuții în legătură

Plingere impotriva inlocuirii raspunderii penale ion minca ion minca Am un litigiu cu o persoana careia, in urma sesizarii penale, i s-a deschis dosar penal. Dosarul a fost solutionat cu SUP si inlocuita raspunderea penala cu ... (vezi toată discuția)
Mustrare sau amenda administrativa ana64 ana64 buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale. pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral ... (vezi toată discuția)
Rechizitoriu Mihai Strimbeanu Mihai Strimbeanu intr-un rechizitoriu la dispun:punct.2 scoate de sub urmarire penala a invinuitilor.......... ....................art.290al.1 Cp art.260 al.1 Cp totul ... (vezi toată discuția)