avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... uzucapiune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

uzucapiune

Am cumparat de la un batran în 2005 jumătate de hectar în extravilanul unui oraș mare(teren arabil) în ideea că va căpăta ceva valoare în timp(terenul are documentație cadastrală). Nu vreau să vorbesc despre ,,eșecul,, investiției, ci despre câteva aspecte juridice care mă frământă. La momentul cumpărării, terenul era cultivat de cineva( avea grâu de primăvară pe el), fără ca bătrânul să știe cine făcea asta. Mai mult, acesta ( bătrânul ) mi-a relatat că fenomenul s-a tot întâmplat în ultimii ani de proprietate asupra terenului. Am identificat rapid intrusul, în persoana unui mare arendaș din zonă, cu care am acceptat un aranjament mutual prin care i-am permis să cultive repectivul teren ( fără a face contract de arendă, pentru că citind legea mi s-a făcut părul măciucă văzând drepturile arendașului- aici poate mă înșel, și nu-i chiar așa), doar în ideea ca pământul să nu stea necultivat și să iau și eu conform înțelegerii grâu sau porumb după o cotă de 800 kg la ha. De atunci au trecut deja 6 ani, și citind definiția uzucapiunii, mă întreb dacă respectivul domn n-ar putea să-mi facă vreo figură prin care să mă lase cu buza umflată, intrând în proprietatea terenului meu.
Specialiștii în uzucapiune m-ar putea ajuta, cu mulțumiri anticipate și tot respectul cuvenit.
Cel mai recent răspuns: bogdancata71 , utilizator 00:22, 27 Octombrie 2011
Din pacate, exista si aceasta posibilitate.
Dar, trebuie sa treaca ceva ani buni pentru ca persoana respectiva sa invoce uzucapiunea.

Cel mai bine ar fi sa faceti totusi un act scris cu acea persoana in legatura cu cultivarea acelui teren.
Nu, este detentor precar si nu poate uzucapa.
ma gandesc ca daca terenul e intabulat, e destul de greu pentru a ma ,, deposeda,,!
mulțumesc!
nu conteaza ca este intabulat.
Cum pot să împiedic continuarea situației? Trebuie să apelez la instanță? După prima recoltă, cea pe care am făcut întelegerea mutuală (pentru că era grâul mărișor, și am considerat că ar fi stupid să fac altfel) am masurat terenul, l-am marcat și i-am cerut să nu mai intre pe el. La campania de toamnă a acelui an, a dat hotarele peste cap, a arat și semănat din nou, urmând an de an același model.
Trebuie să-l opresc și nu prea știu cum!
Nu ezitați să mă sfătuiți!
Mulțumesc mult!

Alte discuții în legătură

Posesorul law_and_order law_and_order salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)