avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva intracomunitar

Vreau sa infiintezt o firma de consultanta IT si sa ofer consultanta IT unei firme din Germania. Trebuie sa ma inregistrez ca platitor sau neplatitor de TVA.
Factura pt serviciile oferite firmei germane trebuie sa contina si TVA?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: catalinalucia , utilizator 15:40, 1 Noiembrie 2011
puteti functiona ca si neplatitor de tva, dar inainte de a presta serviciile catre firma din germania trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva intracomunitar si sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari.
facturile vor fi intocmite fara tva si se vor raporta in decl. 390 vies.
Buna seara,
Pentru a nu mai deschide alt topic voi pune cateva intrebari legate de TVA intracomunitar pentru ca dupa lecturarea diverselor topicuri si legi cu privire la acest aspect continui sa am nelamuriri:
1. Inregistrarea in scopuri de TVA intracomunitar creeaza obligatii fiscale din punctul de vedere al colectarii si declararii TVA?
2. Inscrierea in ROI conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA?
3. Are relevanta care dintre ele este facuta prima?
4. Declaratia 390 VIES e singura care trebuie depusa?
5. Care este acum articolul de lege care (din cate stiu) trebuie mentionat pe facturile emise de neplatitorii de TVA la extern.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
L.C.
1. numai in cazul achizitiilor de bunuri si servicii intracomunitare. nu se colecteaza tva. neplatitorii de tva platesc catre bugetul de stat prin depunerea decontului special de tva, formular 301
2. da
3. mai intai se solicita inregistrarea in scopuri de tva intracomunitar si apoi inscrierea in ROI
4. decl. 390 si decl. 301 (cf pct.1)
5. art. 133, alin 2 cod fiscal sau alt articol care face trimitere la faptul ca operatiunea nu este taxabila in romania.
Multumesc frumos!

1. numai in cazul achizitiilor de bunuri si servicii intracomunitare. nu se colecteaza tva. neplatitorii de tva platesc catre bugetul de stat prin depunerea decontului special de tva, formular 301


Mea culpa...
In urma lecturarii instructiunilor de completarea a formularului 301 nu reusesc sa disting la care sectiune ma incadrez.
Urmeaza sa prestez servicii de traduceri catre persoane juridice din afara tarii. In contextul in care eu facturez fara TVA (detinand cod TVA doar intracomunitar) ce TVA trebuie sa declar si sa platesc din moment ce la coloana de TVA de pe factura mentionez ca operatiunea nu este taxabila in Romania, deci valoarea va fi "zero"?
Pot parea grea de cap dar inainte de a incepe aceste proceduri doresc sa am convingerea ca nu fac nimic gresit.
L.C.
Numai pt achizitii de bunuri si servicii intracomunitare se completeaza 301.
Dvoastra in calitate de prestator nu faceti achizitie, ci prestare intracomunitara, deci nu completati 301. Veti factura fara tva, pt ca locul prestarii este considerat acolo unde beneficiarul este stabilit. Pentru aceasta beneficiarul trebuie sa va comunice un cod fiscal valid din tara sa.
Depuneti numai decl 390.

Alte discuții în legătură

Servicii intracomunitare - declaratii lunare - confuzie la anaf ? ionut_2005ro ionut_2005ro Buna ziua, Sunt o persoana fizica autorizata inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari si inregistrat in scopuri TVA. Sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Factura prestãri servicii intracomunitare laurentiu.mihai laurentiu.mihai Salut, Am o mică întrebare. Am un PFA neplătitor de TVA pe partea de consultanţă de marketing şi acum am prins un contract cu o firmă din Polonia. ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa cand sunt si angajat. declaratii pentru prestari servicii in state ue. florinat florinat Buna ziua, Pentru infiintarea unui PFA, daca sunt si angajat in acelasi timp cu CIM, ce contributii voi datora in calitate de PFA si ce declaratii am de ... (vezi toată discuția)