Vreau sa infiintezt o firma de consultanta IT si sa ofer consultanta IT unei firme din Germania. Trebuie sa ma inregistrez ca platitor sau neplatitor de TVA.
Factura pt serviciile oferite firmei germane trebuie sa contina si TVA?
Va multumesc pentru ajutor.
Multumesc frumos!
Astea erau si convingerile mele dar aveam nevoie de o confirmare si, daca tot am revenit mai am o nelamurire: pentru solictarea codului TVA intracomunitar care este formularul de completat 091 sau 101 si conform carui articol de lege?
O zi frumoasa in continuare!
L.C.
OPANAF 7/2010
"Declaratia de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratia de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091), denumita in continuare declaratie, se depune de catre:
.
.
- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, care nu este deja inregistrata conform art. 153^1 alin. (1) lit. a) sau c) ori art. 153^1 alin. (2) din Codul fiscal, daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, inainte de prestarea serviciului;"
Buna ziua. Am urmarit discutia si eu am alta intrebare. Daca prestarea de servicii se realizeaza pe teritoriul Romaniei, iar firma este in Anglia eu cum facturez? Va spun si ce am aflat , spuneti-mi cat de corect este. Emit FACTURA EXTERNA dar numerele sa fie separate de la 1 .... , se completeaza in engleza, se trece valoare conform contract in euro fara TVA. Este bine?
Depinde de tipul serviciului prestat pt a stabili daca se factureaza cu tva sau fara tva. Exista si servicii care, desi beneficiarul este din UE dar nu din RO, se factureaza cu tva.
Dpdv al modului de facturare, factura se face in limba engleza, in euro. Numarul poate fi unul din plaja de numere alocate, dar pot fi si alocate numere noi pt aceste facturi. Se intocmeste decizie de alocare numere si pentru acestea (daca se aloca numere noi).
Trebuie de asemenea sa rezulte si valoare in lei a facturii (curs valutar*pret euro), cf pct 72, alin 1 din norme la art 155.