avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... reintrarea unui cetatean roman in tara din ue
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

reintrarea unui cetatean roman in tara din ue

salut tuturor!!! copilul meu .nascut in italia .si inregistrat in romania cu certificat de nastere romanesc poate sa intre ptr prima data in romania pe baza unui certificat de identitate italian cu fotografie si apostila . emis de catre primaria localitati unde sa nascut .acompaniat de certificatul de nastere romanesc?....calatorim toata familia;mama;tata;.....exista vreo lege prin care VAMESII ROMANI sa interzica intrarea in tara a unui cetatean roman in aceasta situatie.....pot sa cer dreptul de a intra in tara cu copilul in cauza pe baza legi 248 din 2005 art.2 (;nici o autoritate romana nu poate interzice in nici o situatie intrarea in romania aunui cetatean roman;)...........vamultumesc ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 20:18, 30 Octombrie 2011
Eu consider ca este nevoie ori de un titlu de calatorie ori de un pasaport pentru minor.

Presupunand ca o sa puteti iesi cu copilul din Italia pe baza certificatului de nastere Italian, la frontiera romana o sa aveti de stat ceva vreme pentru ca vor trebui facute verificari. Iar faptul ca nu veti avea titlu de calatorie pentru bebelus nu va usura acele verificari.


Art. 29.
(1) La întoarcerea pe teritoriul României, cetăţenii români au obligaţia să prezinte organelor poliţiei de frontieră documentele de călătorie în străinătate valabile, emise de autorităţile competente române din ţară sau din străinătate.
-----
(3) În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate, care să ateste identitatea acesteia, organele poliţiei de frontieră efectuează în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.
----
(6) În cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3), în funcţie de intervalul de timp necesar pentru efectuarea verificărilor corespunzătoare de către organele poliţiei de frontieră, persoana poate fi cazată, cu acordul acesteia, într-un spaţiu special amenajat în incinta punctului de trecere a frontierei, pus la dispoziţie de administratorul acestuia.

Din lege:
În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate, care să ateste identitatea acesteia

ionxx a scris:
sa intre ptr prima data in romania pe baza unui certificat de identitate italian cu fotografie si apostila . emis de catre primaria localitati unde sa nascut .acompaniat de certificatul de nastere romanesc

As zice ca are documente care-i atesta identitatea...

Certificatul de identitate italian - in virtutea dispozitiilor legii italiene - poate fi "document de calatorie"
Totusi, ministerul de interne italian a emis o nota (in august 2009) prin care face cunoscut ca anumite state (intre care si RO) nu recunosc acest document si sfatuieste cetatenii care doresc sa calatoreasca in aceste state sa mai aiba un document care le atesta identitatea. Copilul dv are certificatul de nastere romanesc.
Logica spune ca puteti iesi din I si puteti intra in RO... dar o intrebare la politia de frontiera (italiana) n-ar strica... pentru ca si la ei se schimba legile de numa’ – numa’ :(

Am uitat esentialul! Pentru a iesi din RO va avea nevoie de pasaport.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
Certificatul de nastere este act de stare civila, nu act de identitate. Nu contest ca va putea intra in tara, copilul este cetatean roman - am vrut doar sa stie ca legea mai spune si altceva in afara de faptul ca nicio autoritate romana nu poate interzice in nicio situatie intrarea in Romania a unui cetatean roman .

Eu ii doresc succes lui ionxx :luck:
Pe larg...
certificat de identitate italian cu fotografie si apostila + certificatul de nastere romanesc = documente care-i atesta identitatea... (pentru ca datele din certificatul de nastere sunt si in certificatul de identitate italian care e, de fapt, sau ar trebui sa fie: carte de identitate italiana) Daca legea italiana nu s-a schimbat de anul trecut (vara) minorul poate iesi din I si poate intra in RO fara probleme

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pașaport expirat adli adli Bună ziua. În curând vreau sa vin cu copil meu în tara ( din Spania în România ) cu autocarul. Acesta este minor și are pașaportul expirat și este ... (vezi toată discuția)
Pasaport expirat Gina43 Gina43 As dori sa merg in Romania dar pasaportul meu este expirat din 2010 e posibil sa intru in tara chiar daca este expirat? (vezi toată discuția)
Documente necesare pentru a intra in românia cu fetița născuta in italia Gaby753 Gaby753 Ce documente i-mi sunt necesare pentru a intra in țara cu fetița născuta in Italia Menționez ca eu am pașaportul expirat si cartea de identitate ... (vezi toată discuția)