avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport expirat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport expirat

As dori sa merg in Romania dar pasaportul meu este expirat din 2010 e posibil sa intru in tara chiar daca este expirat?
Nu aveti carte de identitate?
Obtineti un titlu de calatorie de la un consulat sau de la ambasada.
Daca nu aveti acte valabile pt calatorie - pasaportul romanesc este expirat si nu aveti carte de identitate valabila - le puteti folosi - ASA EXPIRATE - DOAR PT INTOARCERE IN Romania. Adica: biletul de avion/autocar sa aiba ca destinatie Romania (altfel nu va lasa sa iesiti din tara in care va aflati). In Romania o sa va faca niste verificari de rutina si scapati repede.
amy0001 a scris:

Adica: biletul de avion/autocar sa aiba ca destinatie Romania (altfel nu va lasa sa iesiti din tara in care va aflati).

Nu e chiar asa. In avion nu l-ar fi primit cu pasaport expirat iar informatia cu necesitatea unui bilet de calatorie cu destinatia Romania poate ati citit-o pe undeva insa nu e nu e corecta, putea calatori cu masina, n-avea ce bilet sa le arate :)
Apoi, nici vorba ca un cetatean roman sa fie retinut in alta tara UE daca are pasaport / act de identitate expirat.

Asa este, e de preferat sa fie in termen de valabilitate, insa Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate reglementeaza in acelasi fel - verificare si permiterea intrarii in tara - inclusiv situatia in care un cetatean roman nu are nici macar act de identitate expirat:




SECŢIUNEA 1
Condiţiile exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate de către cetăţenii români
Art. 29
(1) La întoarcerea pe teritoriul României, cetăţenii români au obligaţia să prezinte organelor poliţiei de frontieră documentele de călătorie în străinătate valabile, emise de autorităţile competente române din ţară sau din străinătate.
(2) Organele poliţiei de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetăţeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autorităţile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidenţele specifice, cu privire la identitatea şi cetăţenia titularului. În acest caz durata verificărilor efectuate nu poate depăşi 24 de ore din momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei.
(3) În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate, care să ateste identitatea acesteia, organele poliţiei de frontieră efectuează în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.
(4) În situaţia în care persoana prevăzută la alin. (3) este titulară a unui document de călătorie eliberat de un alt stat şi îndeplineşte condiţiile de intrare pe teritoriul României, potrivit legii, organele poliţiei de frontieră permit intrarea acesteia în ţară, în calitate de străin, şi o îndrumă totodată să se adreseze Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru clarificarea situaţiei privind cetăţenia română.
(5) Organele poliţiei de frontieră sunt obligate să permită intrarea pe teritoriul României persoanelor prevăzute la alin. (2) şi (3), de îndată ce stabilesc identitatea acestora, precum şi faptul că sunt cetăţeni români.
(6) În cazurile prevăzute la alin. (2) şi (3), în funcţie de intervalul de timp necesar pentru efectuarea verificărilor corespunzătoare de către organele poliţiei de frontieră, persoana poate fi cazată, cu acordul acesteia, într-un spaţiu special amenajat în incinta punctului de trecere a frontierei, pus la dispoziţie de administratorul acestuia.

Detalii: [ link extern ]
amy0001 a scris:

... Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate reglementeaza in acelasi fel - verificare si permiterea intrarii in tara - inclusiv situatia in care un cetatean roman nu are nici macar act de identitate expirat:

Nu am zis ca ar fi altfel, m-am referit doar la partea eronata a mesajului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pașaport expirat adli adli Bună ziua. În curând vreau sa vin cu copil meu în tara ( din Spania în România ) cu autocarul. Acesta este minor și are pașaportul expirat și este ... (vezi toată discuția)
Reintrarea unui cetatean roman in tara din ue ionxx ionxx salut tuturor!!! copilul meu .nascut in italia .si inregistrat in romania cu certificat de nastere romanesc poate sa intre ptr prima data in romania pe baza ... (vezi toată discuția)
Act de identitate expirat, venire in tara danut26 danut26 Buna, Am o mica problema sunt in Danemarca si am buletinul expirat de o zi iar eu urmeaza sa merg in tara pe data de 30iun 2015 intrebarea mea este daca pot ... (vezi toată discuția)