avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale taxa pt eliberarea/vizarea autorizatiei de functionare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

taxa pt eliberarea/vizarea autorizatiei de functionare

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Mama lucreaza ca PFA (coafeza). Este inregistrata la ONRC si are autorizatie de functionare eloberata de primarie. Autorizatia de functionare trebuie vizata anual cf unei hotariri a consiliului local.
Ma uit pe o hotarara a consiliului cu privire la impozitele si taxele locale pt anul 2011 si vad ca apar 3 tipuri de taxe:
- taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice (83 lei),
- taxa pentru eliberarea autorizatiilor de functionare (20 lei)
- iar la TAXE SPECIALE apare o alta taxa sub denumirea "Taxa pentru eliberarea/vizarea anuala a autorizatiei de functionare pentru desfasurarea activitatii de comert si prestari servicii" 200 lei.
Mama trebuie sa plateasca, bineinteles #-o, suma de 200 lei.

Intrebarea mea este: nu este cumva ilegala introducerea taxei speciale (pentru autorizatie de funtionare) in moment ce exista deja o taxa de acest gen (prima) care este reglementata si de Codul Fiscal (art.268) si care prevede, printre altele, ca taxa pentru vizarea autorizatiilor este 50% din valoarea taxei de eliberare?
Sau activitatile de comert si prestari servicii nu sunt activitati economice? :-/

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
Cs B, Contabil
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 14:40, 3 Noiembrie 2011
Ca un exemplu,la Braila, acea taxa pentru eliberarea sau prelungirea avizului de functionare dat de primarie pentru firme e de 100 lei.
La noi, pana la anul 2009, taxa era de 16 lei. Iar incepand cu anul 2010 l-au marit la 200. Nu-mi vine sa cred ca acest lucru este legal.
Maine-poimaine ne trezim cu o taxa de 2000 RON si nimeni nu poate face nimic? Nu vreau sa cred, sau mai degraba, nu vreau sa accept acest lucru ... trebuie sa existe o solutie.

Stie cineva daca am voie sa cer socoteala cuiva in calitate de cetatean/contribuabil pentru aceasta taxa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie functionare de la primarie pt i.i. dnk dnk Va rog sa ma ajutati cu baza legala pt obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie pt o interprindere individuala, intrucat nu am gasit o lege care sa ... (vezi toată discuția)
Alte taxe si impozite CHANEL CHANEL [b]Fata de o firma care desfasoara comert cu amanuntul , la o firma cu activitati de alimentatie (catering ) , exista in plus alte taxe si impozite ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare magazin Romeo_Coseraru Romeo_Coseraru Am cumparat un spatiu comercial intr-o comuna in Jud Bacau in anul 2005. Peste acest spatiu am ridicat un alt nivel fara autorizatie de constructie in anul ... (vezi toată discuția)