avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alteratii pod Brasov centrul istoric
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alteratii pod Brasov centrul istoric

Buna ziua
Am cumparat recent un apartament in centrul istoric al Brasovului la etajul 1. Cu 3 luni inainte o alta persoana a cumparat podul de deasupra apartamentului. Fostul proprietar al apartamentului meu si-a dat consentul prin act notarial pt reparatii la invelitoare fara modificari ale structurii podului. In schimb, noul proprietar al podului, care vrea sa-l mansardeze, si-a luat angajamentul sa repare pe cheltuiala lui orice daune cauzate de lucrarile de mansardare.

Lucrarile la pod sunt pe cale de a incepe. Eu nu am nici un act notarial cu proprietarul podului in ceea ce priveste eventualele daune, si nu am preluat prin contractul de vanzare cumparare acordul ref pod al fostului proprietar.

Va rog sa ma sfatuiti daca actul notarial cu fostul proprietar s-ar aplica si in cazul meu si daca nu, daca proprietarul podului are nevoie de acordul meu pentru a incepe lucrarile de mansardare. Ei vor sa se conecteze la teava de apa care alimenteaza doar apartamentul meu si sa darame o parte din baia mea pentru aceasta.

Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pentru a-mi proteja apartamentul

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: laura42 , utilizator 12:23, 5 Noiembrie 2011
in principiu nu trebuie sa faceti nimic, adica nu semnati documente pe aceasta tema. Nimeni nu poate interveni pe proprietatea dumneavoastra fara acceptul scris al dumneavoastra

ORDIN Nr. 839 din 12 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea
executării lucrărilor de construcţii*)
Acordul vecinilor
(1) Acordul vecinilor, prevăzut la pct. 2.5.6. al secţiunii I "Piese scrise" a cap. A. "Documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire - D.T.A.C.", prevăzut în anexa nr. 1 la Lege, este necesar în următoarele situaţii:
a) pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor
vecinătate - şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora;
b) pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente;

...
(5) Acordul vecinilor este valabil numai în formă autentică.

De altfel, lucrurile sunt mult mai complicate, si exista o mare diferenta intre " Fostul proprietar al apartamentului meu si-a dat consentul prin act notarial pt reparatii la invelitoare fara modificari ale structurii podului" si ceea ce vrea sa faca vecinul dumneavoastra .
In mod normal nu poate face schimbarea de destinatie din pod in mansarda decat in baza unei autorizatii de construire.
Din cate spuneti imobilul este situat in zona de constructie protejata si orice interventie in aceasta zona se face numai cu respectarea Legii 122/ 2002 privind protejarea monumentelor istorice care implica existenta unei autorizatii de construire emisa in baza unei documentatii elaborata de proiectanti agreati si avizata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National( daca cladirea este monument istoric este greu de crezut ca MCPN va accepta mansardarea).
Daca aveti dubii privind existenta autorizatiei de construire va puteti adresa Inspectiei de stat in constructii care are competenta in astfel de situatiil
O solutie buna, dupa parerea mea, este asigurarea apartamentului.




Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
cotelino, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt si detaliile furnizate.

Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca acordul fostului proprietar ramane valabil avand in vedere transferul de proprietate.Proprietarul podului si cu mine nu avem nici un fel de acord si lucrarile la podul de deasupra mea nu au inceput inca. Cladirea nu este monument istoric, din cate am inteles au aprobare sa repare acoperisul de la Ministerul Culturii.

Aprobarea este pentru reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului si e conditionata, insa vecinul nu a vrut sa-mi dea detalii re conditii sau planurile aprobate.

De fapt proprietarul podului a cumparat tot podul deasupra casei, care a compusa din doua cladiri alipite. Ei au inceput lucrarile in partea din spate, pe portiunea din pod din cladirea alipita celei unde este apartamentul meu.
Ei au schimbat complet structura podului acestei cladiri si muncitorii au spus ca se pare ca vor sa faca si modificari in podul de deasupra mea, care ar putea afecta structura de rezistenta - sa scoata grinzi de rezistenta orizontale pentru a castiga mai mult spatiu in inaltime.

Ce ar trebui sa fac pentru a ma asigura ca nu vor afecta rezistenta tavanului apartamentului? Sa cer o copie a planurilor de la Ministerul Culturii? Eu nu vreau ma cert cu vecinii, as vrea sa ne intelegem bine cu totii insa vreau sa-mi protejez proprietatea Eu va trebui sa plec iar din oras o perioada si n-as vrea sa am surprize neplacute cand ma intorc.

Mi-am luat asigurare imediat ce am cumparat apartamentul insa nu am luat o asigurare completa. La momentul respectiv, lucrarile nu incepusera si nu mi-a spus nimeni ca au de gand sa-mi sparga peretele in baie sau sa scoata grinzi. Ce mi s-a spus ca ca schimba tigla si cativa stalpi de sustinerea, si mansardeaza podul. Acum nu mai pot modifica asigurarea care e valabila un an. Sa-mi scot si o alta asigurare completa inainte de a incepe lucrarile?

Multumesc din suflet pentru sfaturi, sunt foarte ingrijorata de aceasta situatie.
nu, Ministerul Culturii nu se implica decat daca casa era monument istoric. Find totusi zona istorica ei trebuie sa dea un aviz doar pentru autorizarea lucrarilor.
Exista totusi o diferenta majora intre schimbarea invelitorii si schimbarea de destinatie.
Daca se schimba doar invelitoarea si nu se schimba natura materialului si nici forma sa nu este nevoie de autorizatie in schimb daca se schimba destinatia din pod in mansarda automat trebuie respectata Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, Avand in vedere ca nu va aratat nici o hartie in acest sens inclin sa cred ca totul se face la mica intelegere cu meseriasii fara documentatie aprobata
Documentatia tehnica pentru autorizarea construirii poate fi elaborata de un proiectant autorizat.
De asemenea, lucrarile nu se pot executa fara ca sa existe o expertiza tehnica care sa confirme ca acestea se pot executa fara sa puna in pericol siguranata cladirii sau sa fie recomandate solutiile tehnice de consolidare.
In ceea ce priveste valabilitatea acordului semnat de vechiul proprietar, atata timp cat in extrasul de carte funciara nu apar referii la grevari de sarcini asupa proprietatii, consider ca acel document nu mai poate produce efecte. De altffel acordul era dat tot pentru schimbarea invelitorii fara modificari la structura acoperisului.
Trebuie sa va hotarati, nu vreti sa va certati cu vecini inteleg, dar nici ei nu trebuie sa va tulbure posesia. Intrebati-i de existenta autorizatiei si puneti-le in vedere ca orice modificare adusa sarpantei acoperisului va va determina sa va adresati Inspectiei de stat in constructii
Ah! Eu nu stiu daca au autorizatie de schimbare a destinatiei. Forma a fost deja schimbata la partea din pod aferenta cladirii adiacente, pt a da mai mult spatiu interior si pentru a crea o terasa cu vedere la munte. Au schimbat toate barnele si podeaua podului alaturat pt a putea modifica forma si avea mai mult spatiu ( sub pretextul ca erau mult mai proaste decat s-au asteptat), iar muncitorii mi-au spus unde va fi terasa spre munte, care va intra cu 1.5 m in interiorul podului.Casa de la un nr mai sus are un perete care da in curtea comuna si este este monument istoric.

Eu stiu doar ce am gasit pe internet: un certificat de urbanism de la inceputul lui august: "Obţinere A.C. pentru reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului. " si o aprobare conditionata (AFC) de la Ministerul Culturii Brasov de la inceputul lui septembrie pt "reparaţii învelitoare fără modificări ale configuraţiei acoperişului" care mentioneaza firma de contructii pe care au angajat-o si numele arhitectului care e unul din proprietarii acestei firme.

Nu stiu daca au autorizatie de schimbare de destinatie. Oare sa ma duc luni sa intreb la inspectia de stat in constructii? Daca nu au, atunci chiar si-au batut joc de mine spunandu-mi ca trebuie sa-mi strice baia sa-si traga prin interiorul baii atat teava de canalizare si cea de apa pt cele 2 apartamente pe care le construiesc in pod.

Eu am incercat sa identific pana unde vine teava mea de apa pe peretele baii mele (perete care da in casa scarilor care duce spre pod). Am gasit pe peretele dinpre casa scarilor un loc care e peticit exact unde ar fi capatul superior al tevii mele si le-am sugerat initial sa se conecteze pe acolo insa muncitorii nu au agreat ideea. Mi-au spus ca nu se poate, chiar daca le-am sugerat frumos sa incerce, ca oricum daca ar incerca imi va cadea faianta etc si ca ei trebuie sa sparga peretele prin baia mea. Fiecare apartament din casa are tevi de apa separate, nu e nimic in comun si lor le-ar fi cel mai usor sa-mi strice mie baia decat sa caute teava pe partea dinspre pod.

Ce m-a alertat ca ceva nu e in regula, e faptul ca ei mi-au tot spus ca trebuie sa sparga la mine, nu au cautat alternative, iar cand le-am sugerat alternative, le-au ignorat si eu cred ca ei asteapta sa plec pentru a face ce vor si apoi sa ma sune ca trebuie sa intre in apartament in lipsa mea pt ca sunt probleme mari cu apa si apoi sa sparga cum vor ei pentru teava. Eu am impresia ca ei oricum nu au respectat autorizatiile obtinute, insa nu stiu cum sa verific exact ce planuri au fost aprobate.

Partea cea mai trista e ca ei stiu ca trebuie sa plec sambata viitoare pentru o perioda ca sa o pot ajuta pe mama care are cancer. In ideea ca sa fim vecini buni, le-am, spus ca planuri am. Ideea era sa se poata muta si mama in apartament sa am grija de ea insa deocamdata ar fi mult prea stresant cu tot zgomotul si praful din curte, plus ca vor sa inceapa in curand sa darame si in podul de deasupra apartamentului meu Am inceput sa aflu detalii despre lucrarile din pod abia dupa ce am cumparat apartamentul, au inceput lucrarile la cladirea alipita la mai putin de 1 sapt dupa semnarea contractului, cat eu eram plecata.

Eu am facut un efort deosebit cu acest apartament pentru a-mi ajuta mama si am cumparat apartamentul fara sarcini. Trebuie sa plec iar o perioada si mi-e teama sa nu gasesc baia in bucati si barnele de rezistenta de deasupra tavanului scoase cand revin.

Cand am auzit ce planuri au, am adus un inginer de specialitate, care mi-a spus clar ca ar fi mirat sa se fi putut obtine autorizatie pentru ce construiesc de fapt in pod si in orice caz, ar fi fost dificil sa obtina toate autorizatiile intr-un timp atat de scurt avand in vedere ca e centrul istoric. (podul a fost cumparat la inceputul lui iulie 2011, lucrarile au inceput la mijlocul lui oct 2011) Am vrut sa-l angajez sa verifice ce se intampla cat sunt plecata, insa mi-a spus ca nu ar avea cum sa-i opreasca daca strica, mai ales ca e posibil sa strice etc intre vizitele pe care le-ar putea face si sa fie prea tarziu cand vine sa verifice.

Daca actul notarial cu fostul proprietar nu mai este valabil (oricum era nominal) oare sa insist sa facem un alt act notarial individual separat inainte de pleca? Eu nu am nici o garantie ca daca imi strica baia si tavanul cat lipsesc le vor reface pe cheltuiala lor. Imi pot spune ca a fost un accident si le pare rau. In plus, daca scot grinzile de rezistenta de deasupra tavanului poate fi un pericol in viitor.

Dvs ce ati face in locul meu?

Multumesc anticipat pentru raspuns si scuze ca m-am cam intins cu detaliile. Va rog frumos sa ma sfatuiti ce pot face saptamana viitoare pentru a putea pleca sa am grija de mama.


in primul rand asigurarea casei.
in al doilea rand o discutie serioasa cu vecini pentru a le explica ce le dati voie sa faca si ce nu. Puneti-le in vedere ca pentru orice atingerea a proprietatii dumnveavoasta ii veti actiona in judecata.
nu vorbiti cu muncitorii, nu ei decid.

intrebati-i daca au expertiza tehnica a constructiei si autorizatia de construire( din document rezulta scopul emiterii ) - in mod normal trebuia sa o gasiti pe site-ul primariei.
Daca refuza sa va arate documentele mentionate anterior puteti merge la serviciul de specialitate al Primariei(informati-va de pe site-ul acesteia) pentru a afla informatii suplimentare despre aceasta lucrare.Daca a emis autorizatia, Primaria detine un exemplar al documentatiei din care rezulta ce s-a autorizat.

in al treilea rand(daca vecini nu pricep de vorba buna) faceti o sesizare, nu pe vorbe ci scris, cate Inspectia de Stat in Constructii care au obligatia sa dispuna masurile legale(din cate deduc sunt suficiente incalcari ale legii privind executarea lucrarilor de constructii)

Alte discuții în legătură

Mansardare, lucrari constructii- acordul vecinilor? Laura2012 Laura2012 Buna ziua Am luat recent un apartament, care are deasupra un pod. Podul a fost cumparat de o persoana care vrea sa faca modificari de structura (inclusiv ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)
Pod la mansarda Bogdan_Escu Bogdan_Escu Buna ziua, Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou. Deasupra palierului de mansarde (14 la ... (vezi toată discuția)