avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiu militar - vechime efectiva in munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiu militar - vechime efectiva in munca?

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta
- stagiu militar este sau nu este socotit ca vechime efectiva in munca? L 263/2010 il evidentiaza ca perioada asimilata, iar L 446/2006 la art.3(6) "Perioada de timp în care o persoană îndeplineşte serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime în serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile acestui alineat elevii liceelor şi colegiilor militare."
Va multumesc.
Stagiul militar este considerat vechime in munca.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
" ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.


ART. 192
(1) Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurãri sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncã sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limitã de vârstã, de invaliditate şi de urmaş.
(2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) şi g), care constituie şi vechime în muncã sau în serviciu în sistemele proprii de asigurãri sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opţional, în unul dintre sisteme.
"
Va multumesc mult pentru lamurire.
Despre ce perioada este vorba referitoare la stagiu militar ? ... prevederile mai sus citate sunt aplicabile de la 01.01.2011 ... va intreb aceasta intrucat a existat o perioada in care , timpul cit o persoana indeplineste serviciul militar constituia vechime in munca.

Este vorba despre perioada 14 iunie 1996 - 01.04.2001 .

Legea nr.263/2010 nu prevede ca stagiul militar este considerat vechime in munca , ci stagiu de cotizare asimilat ...
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Toate bune si frumoase, dar la Legea 446/2006 nu face nimeni referire. Ea este inca in vigoare si prevede in mod explicit la art.3(6) ca "Perioada de timp în care o persoană îndeplineşte serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime în serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile acestui alineat elevii liceelor şi colegiilor militare."
Deci, cum ramane?
Daca ne spuneti exact despre ce perioada este vorba , atunci putem face referiri exacte la legislatia aplicabila acelei perioade ... ?

Alte discuții în legătură

Vechime Marianis Marianis se considera vechime in munca stagiul militar obligatoriu? (vezi toată discuția)
Stagiul militar vechime in munca amramos amramos daca o persoana a plecat in armata din campul muncii,cu mentinerea contractului de munca,dupa cum este specificat in carnetul de munca,perioada cat a ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)