avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi
LIVE, ACUM (506 PARTICIPANȚI) Inspecția fiscală în era digitală: Cum vă pregătiți pentru un control ANAF bazat pe datele din e-Factura și SAF-T?
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Buna ziua
Am o problema legata de acest subiect de ceva vreme si nu stiu ce spune legea in aceasta privinta.
Iata si care este aceasta problema:Sunt divortata de10 ani,am un baiat de 13 ani,pensia a fost stabilita la 30% din salariul lui .La vremea aceea 30% insemna 500.000 lei vechi.mi-a patit acesta suma timp de 3 ani.La insisentele mele a inceput sa imi platesca cate 800.000 lei vechi.In urma cu 2 ani a inceput sa imi dea ,tot la insistentele mele ,cate 1.000.000 lei vechi.insa d intre timp eu m-am recasatorit si nu am luat in considerare amaratii lui de banii.Dar de un an nu mi-a mai trimis nimic,si am incercat sa iau legatura cu el dar imi spune ca nu are de unde pt.ca nu munceste.se gandeste ca datorita faptului ca m-am recastatorit are cine intretine copilul.
Ce spune legea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 2 Octombrie 2008
1.sa-i aduceti la cunostiinta ca savarseste o fapta penala prin neplata pensiei.
2.sa faceti actiune in instanta pentru majorarea pensiei alimentare.

av. vasilescu
Legea spune multe.Solutia este sa-l actionati in instanta.Reusiti sa castigati daca puteti dovedi ca are venituri.Daca nu are, din ce sa va dea?#-o Poate e sarac si prapadit.:D
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta si in neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

De asemenea, aveti posibilitatea de a solicita instantei civile majorarea pensiei de intretinere. In situatia in care debitorul nu are venituri, pensia de intretinere se va stabili in functie de salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)