avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine imi plateste pensia alimentara pt minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine imi plateste pensia alimentara pt minor?

buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat sa platesca pensie alimentara minorei inca din luna cand a fost inregistrata cererea de divort,la sentinta finala i s-a stabilit un cuantum de plata lunar plus cel din urma.s-a ajuns la o suma frumusica de plata dar problema e ca nu mai stiu nimic de fostul sot,a parasit tara de 4 ani si nu stie nimeni nimic de el,poate fi obligata mama lui pentru plata pensiei minorei?daca da cum as putea face asta?cum imi pot recupera banii?
Nu se poate obliga mama lui!

Va trebui sa depuneti o plangere penala pentru abandon de familie impotriva fostului sot.
O veti putea obliga pe mama fostului sot doar "cu pstolul la tampla", legal nu este obligata la plata pensiei de intretinere. Totusi, in cazul in care fostul sot are bunuri urmaribile puteti sa faceti executare silita.
C'est la vie...
Da credeti ca mai e in viata?
Daca nimeni nu stie nimic de el, cine stie-poate ati divortat de un mort
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:

parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

In cazul savarsirii infractiunii de neplata, cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv, aceasta implica raspunderea penala a sotului obligat prin sentinta judecatoreasca la plata acestei pensii.

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensia alimentare Szeles Juliana Szeles Juliana Vreau sa rog si poovestesc Am divortat in data de 2003 si o hotarit la mine copilul .Da mai am avut proces acuma nu de mult la 2005 la Timisoara tot pentru ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ClaudiuVRB ClaudiuVRB Buna ziua. Se poate considera abandon de familie in acest caz?: Soț, soție divorțați in 1999 copilul ramane cu mama. In 2005 soțul ... (vezi toată discuția)