avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de gaj general
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de gaj general

Buna ziua,

Noul cod civil mai prevede dreptul de gaj general al creditorului sau nu?


Multumesc.
Asa se pare, pe undeva prin art. 2324 si urmatoarele, puteti gasi ceea ce va intereseaza.
legally_aid a scris:

Asa se pare, pe undeva prin art. 2324 si urmatoarele, puteti gasi ceea ce va intereseaza.

adica nu mai avem creditori chirografari?
dar ce inseamna gaj general?
ala aspecial cum e, daca exista:)
?


Ba da, creditorii chirografari exista in continuare.
Gajul general presupune ca acesti creditori nu detin garantia asupra unui lucru determinat, ci asupra patrimonului debitorului, adica a bunurilor sale mobile si imobile , prezente si viitoare ((intrucat patrimoniul poate suferi anumite fluctuatii-proprietarul isi poate mari sau micsora patrimoniul , achizitionand noi bunuri, situatie in care implicit si gajul creditorilor se mareste, ori instraineaza unele bunuri, situatie in care si gajul se micsoreaza).
Practic, exista dreptul creditorilor asupra universalitatii patrimoniului debitorului, acestia avand posibilitatea de a executa oricare dintre bunurile debitorului, fara insa a-l putea impiedica sa incheie acte care ii modifica patrimoniul, daca actele nu sunt facute in frauda creditorilor .
Daca insa anumite acte se dovedesc a fi incheiate in frauda creditorilor, acestia pot interveni pe calea actiunii pauliene( revocatorii), adica a acelei actiuni prin care creditorul solicita revocarea sau desfiintarea judiciara a actelor incheiate de debitor in frauda drepturilor sale.
Gajul acela special , este o garantie reala si constituie un mijloc care consta in afectarea unui bun al debitorului in vederea asigurarii executarii obligatiei asumate de debitor. Garantiile reale instituie in favoarea creditorului un drept de urmarire si un drept de preferinta.
Gajul general , adica acela asupra universalitatii bunurilor debitorului nu instituie in favoarea creditorului drept de urmarire si de preferinta ( urmarirea inseamna ca bunul poate fi urmarit in mainile oricui s-ar afla, dupa cum spune legea, iar preferinta consta in aceea ca un creditor care are o garantie reala in favoarea sa, se poate indestula cu preferinta in vederea recuperarii creantei sale), spre deosebire de gajul ca si garantie reala,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita lumifatu lumifatu spuneti-mi va rog daca este posibil in cazul contractarii unui credit in al carui contract nu s-a garantat cu casa, executarea silita se poate face atat pe ... (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie unui minor addict0204 addict0204 [quot]acum 5 ani , eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice , deasemeni avem credite la banca . vreau sa ... (vezi toată discuția)