avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... achizitie materiale lucrare...spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

achizitie materiale lucrare...spatiu comun

Intentionam sa imprejmuim parcarea privata a blocului si montarea unei porti mobile. Toate bune si frumoase.......acord de principiu locatari...certificat urbanism primarie...autorizari ...proiect...si in final...executia.Va supun atentiei urmatoarele aspecte:
1. Este corect sa achizitionam noi materialele , asociatia ...urmand ca apoi sa platim doar manopera la firma care executa lucrarea? Se stie ce adaosuri se practica la noi...
2. Cum e cel mai corect sa strangem suma necesara? Adaugat la lista de plata...cate o suma fixa pentru fiecare apartament sau din usa in usa...si facut un cont separat cu aceste sume? Ma gandesc ca ar trebui sa avem la baza o proforma sau un deviz estimativ al lucrarii...Ma refer strict la partea contabila si legalalitatea ei..
3. In ce conditii putem executa lucrarea in regie proprie? Conform noilor prevederi ala Codului Muncii putem angaja pe durata lucrarii colaboratori? Cine raspunde de protectia muncii? Se stie ca oriunde este un santier in lucru...apar si cei de la ITM ...


Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 17:55, 24 Noiembrie 2011
Opinia mea este sa cumparati dvs materialele.Strangeti banii dvs din usa in usa insa banii trebuie varsati in contul care-l aveti.De ce sa deschideti alt cont.Ar fi bine sa faceti o sedinta in care sa discutati problemele si un proces verbal.Sa vi se intocmeasca si deviz de lucrare daca se poate.Daca angajati o societatea sa vi se emita factura ca sa puteti sa evedintiati in contabilitate suma achitata.
Altfel nu vad cum o sa va descurcati ,intodeauna exista cineva care este nemultumit si face reclamatie pe undeva.De ce sa fiti chemat la Politie pentru aceasta mare lucrare.
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari sa dispuna comitetului executiv sa dispuna decizie pentru necesitatea executarii lucrarii
Realizati licitatie de oferte din partea executantilor specializati
Pentru participarea la licitatia de oferte, fiecare unitate interesata va realiza deviz estimativ
Atentie sporita cu modalitatea de achizitie materiale,care sa fie atent analizata cu potentialii executanti,care sa isi asume responsabilitatea la finalul executiei sa asigure garantia lucrarii
in baza licitatiei de oferte,comitetul executiv se va pronunta asupra ofertei cea mai avantajoasa si va dispune repartizarea c/v in listele lunare de intretinere
Exista posibilitatea,daca asociatia detine fond de reparatii ca valoarea executiei sa fie acoperita din fondul de reparatii,urmand ca ulterior acesta sa fie readus la valoarea dispusa de AG
Conditiile si termenii de executie lucrare urmeaza sa fie negociati si sa fie consemnati in contractul de executie lucrare care va deveni baza legala de impunere la plata
1.Puteti cumpara si dv. materialele. Firma pe care o contactati sa va faca un deviz de materiale si de manopera, cu tot ce presupune acea lucrare.
2. Strangeti bani pe liste de la proprietarii interesati in aceasta lucrare si numai de la ei.
3. Cand ati strans toata suma, mergeti in depozit, faceti comanda de materiale, platiti, obtineti chitanta pe care o veti atasa facturii care va insoti materialele cand va vor fi aduse la bloc, incluzand costul materialelor si transportul. Adapostiti-va materialele intr-un loc in care sa nu va fie furate.
4. Contactati firma pentru a incepe lucrarea.
5. La sfarsitul lucrarii aceasta va va elibera o factura care presupune manopera si chitanta pentru plata facuta de dv..
6. Prin cele doua facturi si chitantele aferente va scadeti din contabilitate suma platita pe materiale + transport si pe manopera.
7. Regularizati suma totala a lucrarii in sensul de a mai cere bani proprietarilor sau de a le inapoia din banii platiti in avans. Reglarea aceasta se face tot pe liste.

Toate operatiunile ce presupun strangerea fondurilor, plata materialelor si a manoperii, reglarea sumei totale a lucrarii trebuie trecute prin liste si prin registrul de casa sau prin operatiuni in banca vizibile in extrasul de cont bancar.
Nu faceti nicio miscare a banilor fara ca acestia sa fie vizibili in acte - liste, facturi, chitante, extras de cont.

De protectia muncii raspunde firma contractata, Dv. nu aveti nicio raspundere in acest sens intrucat sunteti beneficiar al lucrarii, nu executant, angajatorul fortei de munca.
Aici pe forum mai apare cate un utilizator care confunda asociatia de proprietari cu o regie autonoma, o insitutie bugetara sau altceva de felul acesta, unde se organizeaza licitatii pentru desemnarea executantilor unor lucrari si servicii.
In asociatia de proprieatri, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, comitetul executiv alege prestatorul, in urma analizarii ofertelor selectate de administrator si nu se tine licitatie.

Puteti cauta 2-3 firme in domeniu care sa prezinte cate un deviz al lucrarilor cu materiale si manopera.
Apoi, mergeti la depozitele de materiale si comparati preturile materialelor trecute pe aceste devize cu cele din depozit. Aveti in vedere si transportul, depozitarea, incarcat, descarcat...
Am facut de cateva ori acest exercitiu si-am ajuns la concluzia ca este mai convenabil ca executantul sa vina cu materialele decat sa le cumparam noi. Pretul oferit de firma executanta era acelasi sau chiar mai mic decat cel afisat la depozit pentru ca acestia negociau altfel cu acel depozit achizitionand cantitati mai mari si/sau in mod repetat, beneficiind de reduceri... In plus ei raspund de transport, calitate, eventuale defecte, paza acestora pe periaoda lucrarilor...
vis a vis de ce a spus dl adrian... si mai exista sa primiti garantie doar pt lucrare nu si pt materiale caci le-ati achizitionat dvs.nu va zgarciti la tarate si lasati firma sa-si procure materialele!

Alte discuții în legătură

Documente justificative pentru contractare lucrari asociatie de proprietari courvoisier courvoisier Care sunt documentele obligatorii care se intocmesc pentru efectuarea unor lucrari de reparatii? Este nevoie de aprobarea adunarii generale pentru a efectua ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatii in perioada de garantie tincuta30 tincuta30 O firma de constructii executa diverse lucrari pentru care acorda garantie de buna executie: 1 - 2 ani de la data procesului verbal de receptie. Garantia se ... (vezi toată discuția)
Executare reparatie asociatie de proprietari elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com Buna seara, Doresc sa stiu daca este obligatoriu ca reparatiile necesare sa fie executate de catre firme specializate sau se poate lucra si cu persoane ... (vezi toată discuția)