avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele copilului din afara casatoriei.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele copilului din afara casatoriei.

Conform Codului familiei daca parintii erau de acord puteau sa ceara in instanta incuviintarea schimbarii numelui copilului, procedura fiind necontenciosa. Ce nu inteleg in noua reglementare este ce fel de procedura ar fi aceasta? Contencioasa? Tatal copilului o da in judecata pe mama pentru a schimba numele de familie al copilului???? Pe ce baza s-ar lua hotararea instantei, care ar fi motivele pentru care instanta ar incuviinta copilului sa poarte numele parintelui fata de care s-a stabilit ulterior filiatia in cazul in care parintii si-au pastrat la casatorie numele de familie? Cum ar arata o cerere in acest sens? Subsemnatul x .... tatal copilului imi chem in judecata sotia ... mama copilului ca nu vrea sa-mi treca copilul in numele meu??? :O

Numele copilului din afara căsătoriei


Art. 450. - (1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).
(3) În cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 449 alin. (2) şi (3).

Art. 449. (3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
ContSters61634, utilizator

Alte discuții în legătură

Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume fara acord mama Justitiarul711 Justitiarul711 Cum poate un tata sa-si recunoasca copilul si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui, fara acordul mamei, in fata ofiterului de stare civila? (vezi toată discuția)
Trecerea copilului pe numele tatãlui Adi90 Adi90 Sunt necasatorita si urmează sa am un copil pe care o sa trebuiasca sa-l declar pe numele meu deoarece Tatal nu este in tara. Întrebarea mea este : cand ... (vezi toată discuția)