avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligativitate spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligativitate spor de vechime

Am inteles ca fiecare firma e obligata sa plateasca sporul de vechime (care variaza intre 5%-25%)daca acesta nu e inclus in salariul de baza. Intrebarea mea este: de unde stiu daca acesta este inclus sau nu in salariul de baza? Este o metoda de calcul?Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 14:44, 4 Decembrie 2011
Transele de vechime si procentul sporului de vechime aferent fiecarei transe se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau prin Regulamentul Intern ori prin c.i.m.

Numai in acest caz este obligatorie acordarea sporului de vechime.
multumesc pentru informatia data.
dar cum iti dai seama ca in salariul de baza ti-a fost inclus si sporul de vechime?
la un salariu de 1573 brut, angajatorul imi trece in contract ca sporul de vechime este inclus in aceasta suma. cum imi dau seama ca in aceasta suma este inclus un procent de 10% mai ales ca am semnat contractul inainte ca angajatorul sa ia la cunostinta de intreaga mea vechime in munca? cum mi-a stabilit in acest caz procentul aferent vechimii?
multumesc!!!
Calculul se face pornind de la salariul de incadrare ... in c.i.m. sau in act aditional la c.i.m. este prevazut ca sporul de vechime este inclus in salariu?
da, este prevazut in contractul de munca pe care tocmai l-am semnat, ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza, salariu de 1573 lei. dar nu am fost intrebata inainte de semnarea contractului ce vechime in munca am pentru a se stabili inainte de redactarea si semnarea cintractului, procentul aferent sporului de vechime! de aceea sunt sigura ca aceea propozitie trecuta in contract cu referire la sporul de vechime inclus in salariul de baza este o minciuna sfruntata.
acum va intreb pe dumneavoastra, in fluturasul de salariu nu ar trebui sa fie trecut de fapt baza salariala de la care se pleca si ce sporuri sunt aduse la aceasta? asa cum sunt trecute si sumele care se platesc catre CAS, somaj, CSAS, impozit pe salariu si deducerea personala, daca aceasta exista? cum pot sa aflu daca intr-adevar mi se acorda spor de vechime sau nu!?!
multumesc,
luena.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca geo123 geo123 Sunt angajata la o firma cu 5 angajati pe un post de studii superioare ( am studii superioare), cu un salariu de 1300 lei. In CCMN 2007-2010 art.41(d) se ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime trebuie acordat conform legii BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca sporul de vechime trebuie acordat obligatoriu conform legii! Care este actul nomativ care stipuleaza acest lucru si ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)