avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca

Sunt angajata la o firma cu 5 angajati pe un post de studii superioare ( am studii superioare), cu un salariu de 1300 lei. In CCMN 2007-2010 art.41(d) se specifica ca se acorda un spor de vechime intre 5 si 20% in functie de vechimea in munca. Daca cf. CCMN sal.minim pentru studii superioare este 1200 lei si vechimea mea este de 13 ani ce spor de vechime ar trebui sa primesc si daca este obligatoriu sa se acorde acest spor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:33, 22 Aprilie 2010
Transele de acordare a sporului de vechime sunt stabilite in CCM la nivel de unitate sau de ramura.
In practica, se folosesc urmatoarele transe de vechime in munca si sporul de vechime aferent :
între 3 şi 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 de ani 20%
peste 20 de ani 25%

Daca nu este inclus in salariul de baza, acordarea sporului de vechime este obligatorie.
Procentele utilizate in practica sunt cele detaliate mai sus de freeelis .
Intr-adevar, potrivit art.41 alin.2 din CCMN, sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
Imi puteti detalia va rog cazul "sporurile sunt incluse in salariul de baza"?In acest caz, in CIM, inainte de a fi semnat, trebuie sa scrie ca procentul de x% -spor de vechime este inclus in salariul de baza? Stiu ca aceasta varianta de a nu se preciza exact procentul nu prea este acceptata de ITM...

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)
Spor vechime MihaelaStancu MihaelaStancu trebuie sau nu inscris in contractul individual de munca si daca nu cum se evidentiaza acesta. care este sporul de vechime la o vechime de 29 ani si 7 luni. (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)