avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pensia de urmas
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pensia de urmas

Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor parti! Intrebarea este: pot primi pensia de urmas desi am carte de munca dar nu muncesc? Mai conteaza salariul trecut pe ea...atat timp cat eu momentan nu am loc de munca? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: fanexol , utilizator 12:45, 10 Octombrie 2008
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Va rog imi puteti spune care este salariul mediu brut lunar pe economie? Daca salariul trecut pe cartea de munca a depasit salariul mediu...pot lua pensia de urmas avand in vedere faptul ca nu mai muncesc??
1550 lei este salariul mediu brut pe economie. Venituriel dvs nu trebuia sa depaseasca 1/4 din acest salariu pe perioada cat beneficiati de pensie de urmas.
Daca nu munciti, atunci beneficiati de pensie de urmas.
Buna ziua,
Urmaresc subiectul cu interes si ma intereseaza in mod direct! Sunt studenta anul I, primesc prin tata pensie de urmas dupa mama, in jur de 200 RON, si azi am primit o oferta de angajare, ca vanzatoare, pentru 800 RON in mana(cu tichete cu tot). Mai mult, am aplicat si pentru bursa sociala la facultate(ma incadrez).
Credeti ca m-as putea angaja cu carte de munca, sa pastrez si pensia de urmas(pt bursa sociala sa zicem ca n-ar fi paguba daca nu reusesc sa ma mentin in contextul in care ma angajez dupa obtinerea ei!)? Cel care mi-a facut propunerea de angajare spune ca a mai avut angajati in aceeasi situatie iar angajarea cu carte de munca pt 4 ore, nu ma decade din acest drept!
am studiat legea 19/2000 cu completarile si modificarile ulterioare, dar nu am deslusit nimic legat de pierderea dreptului la pensia de urmas si nici nu am dedus prevedea vreunei asemenea situatii!
Singurul meu reper in abordarea cestui subiect ramane, raspunsul de pe avocatnet.ro cum ca nu pot avea in brut mai mult de 1/4 din brutul salariului mediu(unde este prevazut asta???)!
Multumesc anticipat!!!!
ART. 94 din Legea nr.19/2000 ;)
(1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmaşi orfani de ambii părinţi, pe perioada şcolarizării, pana la varstele prevăzute la art. 66 lit. a) şi b);
b) nevazatorii;
c) pensionării pentru limita de varsta.
d) pensionării de invaliditate de gradul III.
(2) Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

ART. 92 din Legea nr.19/2000
(1) Plata pensiei se suspenda începând cu luna următoare celei în care:
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);
e) copilul urmaş nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 66 lit. b) şi c);

Prin urmare, ca sa beneficiati in continuare de pensia de urmas trebuie sa fiti incadrata cu un salariu maxim brut de 388 lei (o patrime din salariul mediu brut pe economie).

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)
Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca? andrutza_boricik andrutza_boricik Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liliana v liliana v un tanar de 18 ani, beneficiar al pensiei de urmas (tatal decedat) este student in anul I. poate sa se angajeze pe perioada determinata fara sa piarda ... (vezi toată discuția)