avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Ajutor material acordat conform CCM
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Ajutor material acordat conform CCM

Va rog din sufletel sa ma ajutati!!!!
Ce obligatii se retin in cazul in care societatea acorda ajutor material ptr deces, boala, nastere etc conform CCM?
Se cumuleaza cu salariul si se retin toate obligatiile - impoz. venit, sanatate, pensie, etc.?
Puteti sa imi spuneti si temeiul legal?

Va multumesc.

Gabitu
Cel mai recent răspuns: irina_gentimir , utilizator 17:03, 5 Martie 2009
Sunt neimpozabile:

-Ajutorul de deces acordat din bugetul asigurarilor sociale de stat, in cuantumul ajutorul stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat este un ajutor cu de deces destinatie speciala suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil.
Prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat se stabileste cuantumul ajutorului de deces pentru asigurat sau pensionar si pentru membrii de familie ai asiguratului sau pensionarului.
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces veti inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea „ACHITAT“, data, semnatura si stampila.

Ajutorul de inmormantare sau de deces reprezinta un venit neimpozabil la nivelul persoanei fizice, fie ca este acordat din bugetul asigurarilor sociale de stat, in cuantumul stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, fie ca este acordat potrivit contractelor de munca


Venituri astfel cum sunt prevazute in contractul de munca, cum sunt:

ajutoarele de inmormantare, acordate salariatilor, cat si in cazul altor persoane, potrivit clauzelor din contractele de munca sau prevederilor din legi speciale, indiferent de sursa din care sunt acordate;
ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale;
ajutoarele pentru bolile grave si incurabile;
ajutoarele pentru nastere;
veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor si cadourile oferite salariatelor.

Va multumesc, pentru promptitudine si raspuns... dar tot nu sunt pe deplin lamurita..
Spre ex.
- castigul meu brut 4119 (salariu) si primesc un ajutor ptr nastere conform CCM un salariu mediu brut pe unitate sa zicem 2500 lei.
Cat trebuie sa primesc?

Gabitu
Ar trebui sa primiti 2923 sal net +2500 ajutorul=5423 ( cu conditia sa faceti cerere pentru acordarea ajutorului de nastere si, bineanteles sa se si aprobe). :D
Succes!
Veti primi cumulat o suma compusa din salariul net la care se adauga ajutorul pentru nasterea unui copil.
Va multumesc ptr raspuns. Dar noua ne cumuleaza cu salariul net cu ajutorul fac brutul la care imi iau toate darile. le-am explicat ca nu e bine dar imi cer temei legal si nu stiu sa le dau.

Alte discuții în legătură

Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare alexa0515 alexa0515 buna ziua! unei angajate la o firma i-a murit mama.patronul vrea sa acorde ajutor de inmormantare care reprezinta cf legii 2% din fondul de salarii anual. as ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)