avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontractul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontractul

dupa noul C Civ ce valoare legala mai are antecontractul in fata notarului si ce acte sunt necesare?
Antecontractul are aceeasi valoare ,in functie de contintul sau notarul va cere inscrisurile .
Antecontractul de vânzare reprezintă, de fapt, o promisiune de cumpărare, pe de o parte, şi una de vânzare, pe de alta. Trebuie să includă, în mod obligatoriu, un termen până la care se va încheia tranzacţia. Poate prevedea plata unei sume de bani, ca avans, sau nu.
Noua lege recomandă înscrierea antecontractelor în Cartea Funciară, dar nu obligă în acest sens. Pentru asta, un astfel de act trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie încheiat în formă autentică (legalizat de un notar) şi să includă un termen de încheiere a tranzacţiei. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, oricare dintre cele două părţi poate înscrie documentul în Cartea Funciară.
În cazul în care vânzătorul nu mai vrea să înstrăineze proprietatea, iar antecontractul a fost înscris în Cartea Funciară, avansul plătit de cumpărător se constituie ca o ipotecă legală în favoarea sa (are dreptul de a urmări sau executa silit bunul pentru a-şi recupera suma plătită). Spre deosebire de prevederile vechiului Cod Civil, un antecontract rămâne înscris în Cartea Funciară timp de şase luni (faţă de trei ani) de la expirarea termenului stabilit de cele două părţi (timp în care cumpărătorul sau vânzătorul se pot adresa instanţei pentru nerespectarea clauzelor contractuale de către cealaltă parte); după un interval de şase luni, acest act poate fi radiat.

Pentru inchieerea unui contract de vanzare aveti nevoie de :
- actele de identitate ale părţilor;
- certificatele de căsătorie;
- eventualele convenţii matrimoniale încheiate de părti;
- actele de proprietate;
- documentaţia cadastrală a imobilului (care acum a devenit obligatorie);
- încheierea de intabulare a imobilului;
- certificatul de atestare fiscală;
- adeverinţa de la asociaţia de proprietari, dacă locuinţa face parte dintr-un imobil în care o astfel de asociaţie a fost înfiinţată;
- ultimele facturi de la furnizorii de utilităţi şi chitanţele care atestă achitarea integrală a acestora (dacă clientul cumpărător ştie de existenţa unor datorii şi este dispus să le achite el însuşi după achiziţie, acest lucru trebuie precizat printr-o clauză clară în contract);
- orice acte sunt deţinute de către vânzător din istoricul proprietăţii (acestea nu sunt obligatorii, potrivit legii, dar sunt recomandate);
- certificatul de performanţă energetică al imobilului, cu excepţia cazului în care cele două părţi au convenit să încheie tranzacţia în lipsa acestuia (fapt care trebuie precizat în contract);
- eventuale procuri în baza cărora părţile vor fi reprezentate la semnare de mandatari.

Intervenţie moderator: textul acestui mesaj este util discuţiei, însă nu este indicată şi sursa: [ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
klewos, utilizator
nu stiu dc am inteles bine dava dai un avans ti-l poti recupera?
Daca se razgandeste vanzatorul , asa se pare. Si e si corect, nu ? :)
Uzual ,printre clauzele antecontractelor de vc este prevazut faptul ca , in caz ca se razgandeste promitentul cumparator pierde avansul sau plateste dublul avansului.
In fine, varianta prezentata de mine si conforma cu prevederile NCC ( art. 2386, alin. 2 - ipoteca legala) ; Art. 906 NCC.
Dar, confrom art. 905 alin 2 NCC , promisiunea se va putea radia, daca cel indreptatit nu a cerut instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru incheierea lui sau daca, intre timp, imobilul a fost definitiv adjudecat in cadrul vanzarii silite de catre un tert care nu este tinut sa raspunda de obligatiile promitentului.
Deci exista si posibilitatea pentru promitentul cumparator de a cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vc.
@legally_aid
Multumesc mult. Ati explicat oarte clar si am inteles ce am de facut. Voiam sa mai intreb doar reeritor la acest subiect care ar i taxele notariale pentru precontract comparativ cu contractul propriu-zis? De asemenea, cum se trece in contract-respectiv precontract o casa propusa spre demolare ce e pe terenul respectiv si daca se percep taxe si pentru ea. Care e timpul maxim pentru precontract.Multumesc mult pentru intelegete. O seara placuta!

Intervenţie moderator: nu este necesară reproducerea întregului text la care se dă o replică; este suficientă reproducerea pasajului relevant sau indicarea autorului.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Nelamurire in legatura cu antecontractul Lylaa Lylaa Buna seara, Am incheiat un antecontract pentru cumpararea unui apartament, care expira pe 30 noiembrie 2012. In el este mentionat ca daca proprietarul se ... (vezi toată discuția)
Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)
Restituire avans credit imobiliar CristinaOanaT CristinaOanaT Buna ziua, Am facut un antecontrat pentru un imobil in valoare de 38000 euro pentru care am platit proprietatului avansul de 5700 euro in urma incheierii ... (vezi toată discuția)