avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
pensionarul cu PFA plateste si la pensii? sunt pensionar din noiembrie 2010 si mi-a venit o scrisoare de la pensii ca sa ma duc cu certificatul de inregistrare, cu declaratiile de venit ca sa inchei contract pt 2010 si 2011...care e treaba???


iar in 2010 si 2011 am vut venituri anuale brute sub 5.000 ron/ an ...sub acel prag de 4 salarii
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2012
mihai84, utilizator
Conform art. 11 (4) din Legea nr. 263/2010 titularul PFA se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare (pentru plata CAS pensie) persoanele care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 6 si 11 din Legea nr. 263/2010, CAS pentru PFA/II/IF se stabileste astfel:
Pentru anul 2011 asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8088 lei/an, venitul minim de asigurare este 708 lei (35% din salariul mediu brut-2022 lei), iar suma minima a contributiei este 222 lei/luna.
Pentru anul 2012 asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8468 lei/an, venitul minim de asigurare este 740 lei (35% din salariul mediu brut), iar suma minima a contributiei este 232 lei/luna.
mi se pare ca, daca ai pensie anticipata, faptul ca obtii venituri din PFA (nu conteaza suma) iti anuleaza dreptul de a mai incasa pensia. Statul considera ca, daca realizezi venituri nu mai ai nevoie de pensie.

Contributia la asigurarile de sanatate este insa obligatorie, indiferent de ce calitate are pensionarul (anticipat sau pentru limita de varsta). Din cazul descris mai sus inclin sa cred ca este vorba mai degraba de contributii la sanatate.

In mod normal orice PFA trebuie sa treaca pe la Casa de Pensii, dupa infiintare, sa stabileasca acolo daca datoreaza sau nu contributia.

@mihai84 - mergeti la Casa de pensii cu talonul de pensie si cu declaratiile de venit sa clarificati daca aveti sau nu obligatia de plata, avand in vedere ca ati obtinut venituri sub acel plafon minim.
Daca insa Casa de Pensii va stabili ca aveati obligatia sa anuntati ca aveti alte venituri (din PFA) si nu ati facut acest lucru, e posibil sa va impute pensia incasata pe perioada cat ati avut alte venituri.
Cu privire la aceste contributii pe care trebuie sa le platim - sunt PFA din 2011 si sunt in continuare si salariat la o alta firma cu CIM . Am inteles din discutiile purtate mai sus ca nu trebuie sa platesc contributia la pensii atat timp cat sunt salariata. Trebuie sa fac dovada in acest sens catre ei ? Solicit angajatorului document ca mi se plateste lunar contributia la casa de pensii ?

in ceea ce priveste contributia la CAS - pe 2011 am declarat ca voi avea un venit net de 3000 ron dar care nu s-a materializat - adica am iesit pe pierdere la finalul 2011.

Anul acesta am declarat un venit net de 1000 ron pe tot anul. Cat trebuie sa platesc la CAS si cum se face plata ? Lunar , anual ?

Si inca ceva - banii care i-am platit la stat pe anul trecut pt imp pe profit nerealizat in final cum mi-i recuperez ?

Multumesc,
Daca sunteti salariat cu contract de munca, nu mai platiti separat la CAS pentru PFA. La PFA veti plati doar contributia la Sanatate. Nu trebuie sa depuneti niciun document pentru CAS cata vreme sunteti salariata.

In momentul cand depuneti estimativa la ANAF va fac ei calculul pentru impozitul pe venit anticipat si Sanatate, in functie de cat declarati, urmand sa se regleze la sfarsitul anului.

Deci, nu platiti nimic la CAS in afara contractului de munca, ca salariat.

Sanatate si impozit pe venit 16% veti plati anticipat trimestrial pentru PFA (la veniturile declarate) si va veti regla anual cu ANAF in functie de veniturile reale in anul urmator dupa ce declarati veniturile efectiv realizate.

Tot ce ati platit in plus la estimat se restituie in anul urmator dupa ce ANAF trimite decizia de impunere. La Sanatate insa, exista un minim lunar de 39 lei pe luna. Daca nu realizati venituri suficiente, acesti bani se vor retine oricum din ce ati platit, urmand sa va fie restituita doar diferenta.

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)