avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Ca regula generala, contributiile sociale obligatorii sunt cheltuieli deductibile la stabilirea venitului impozabil (venitului net) din punct de vedere al impozitului pe venit.Modul de stabilire a venitului net pentru impozitul pe venit este regementa pe categorii de venit. In acest sens, vedeti normele la art.48 din Codul fiscal pentru activitatile independende la care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, vedeti art.50 din CF pentru drepturile de proprietate intelectuala, etc...
Nu susnt deductibile contributiile la stabilirea bazei de calcul a contributiilor sociale.......
Din punctul meu de vedere este o ineptie cum se calculeaza CAS-ul la PFA-uri in 2012.

Daca tu anticipezi ca o sa ai venituri mai mari de 2117x4=8468 lei pe an, ar trebui sa platesti cuminte 31.3% la minimul declarat, adica 232 lei lunar. Daca te apuci si platesti lunar aceasta suma, dar la finalul anului se dovedeste ca nu depasesti plafonul, banii raman buni platiti si se valorifica cand vei iesi la pensie.

Daca insa, depui declaratia cu 232 lei lunar, dar nu-i platesti luna de luna si depasesti plafonul de 8468 lei pe an, esti bun de plata cu suma integrala datorata cu tot cu majorari.

Intrebarea legitima este: nu putea statul roman sa faca o singura regularizare anuala si la CAS ca la fondul de sanatate si sa poata omul plati in 60 de zile fara penalitati in functie de situatia efectiva la definitvarea impozitului ???
aveti dreptate,dar avem persoane competente in guvern,ministerul muncii,etc,care sa lucreze si cu cap?
stie cineva daca pentru avocati se aplica aceste prevederi cu 31.5 % ?
@paumar
Din cate stiu eu, avocatii platesc la casa proprie de asigurari. Detalii aici:
[ link extern ] /
L.C.

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)