avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Rozanistor, cei de la casa de pensii au legea de partea lor. Daca ai depasit venitul BRUT de 8088 RON pe 2011 trebuie sa platesti chiar daca ai avut pierdere.
De la 1 Iulie 2012 contributiile sunt prevazute in codul fiscal, acolo o sa gasesti referinta la venitul NET, asta se aplica insa (dupa cum bine ti-au spus cei de la pensii) abia dupa 1 iulie 2012. Daca ne referim strict la pensii, baza de calcul ramine venitul declarat asigurat, obligativitatea platii contributiei la pensii intervine daca venitul NET realizat depaseste de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat
Legea pensiilor 263/2010:

Art. 6, alin1, pct. IV:

Daca realizati un venit anual brut mai mic decat 4 salarii medii pe economie (2117 lei / luna) adica 8468 lei pe an, nu datorati CAS.

In cazul dvs. - depasiti aceasta valoare deci, datorati CAS conform art. 36

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala

Acel venit lunar asigurat este cel declarat de dvs. in declaratia anuala de asigurare, deci nu e o valoare impusa, cu conditia sa nu fie mai mic de 35% din salariul mediu brut lunar, respectiv nu se poate achita un CAS mai mic de 232 lei / lunar.

Pana acum s-a discutat despre cat platim la una si alta.bun.

Eu, avand I.I. din 2010 in 2011 am depasit acest prag de 8000 ron, dar nu am platit nici la una nici la alta. se pare ca in acest an iar voi depasi-teoretic pragul de 8400 ron.
ce se intampla atunci daca nu voi plati nici una si nici cealalta contributie? pur si simplu nu doresc sa fiu asigurat nici aici, nici acolo.( CAS si Pensie).
Avand in vedere ca de la data de 1 iulie 2012 administarea contributiilor sociale a preluata de ANAF mai usor se va constata ca nu ati depus declaratii de asigurare si nu ati platit contributiile sociale. Se vor stabili sumele datorate, dobanzile si penalizarile de intarziere si se vor aplica procedurile de executare silita pt incasarea sumelor datorate.
Chiar daca nu doriti sa va asigurati "nici aici, nici acolo.( CAS si Pensie)", legea va obliga sa o faceti, asa ca nu aveti nici o alternativa, nici o scapare.

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)