avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere de trecere in intravilan !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere de trecere in intravilan !

La inceputul anului 2008, ian., am cumparat un teren extravilan. Persoana de la care cumparasem terenul ne-a"asigurat" ca se trece fara problema in intravilan; asa am ajuns la primarie sa ne informam cu privire la terenul respectiv, unde dl.primar si dl.vice ne-au indrumat sa facem o cerere, catre consiliul local, de trecere a terenului in intravilan. Zis si facut: cerere datata 30.01.08. La 3 saptamani, neauzind nimic de la primarie am mers sa ne interesam care este situatia cu cererea respectiva; aici ni se raspunde ca este in curs si se va dezbate la prima sedinta de consiliu local...peste cateva saptamani.!!! In luna septembrie am ajuns inapoi la primarie(disperati pentru ca planurile de constructie ne bat la usa, iar terenul...normal...trebuia sa fie deja in intravilan...dupa promisiunile primarului!), de mentionat ca tot la cateva saptamani am trecut pe la primarie, iar raspunsul era: se face...nici o problema.
Acum in septembrie cand dau ochii cu primarul, intre timp stie despre ce este vorba numai cand ma vede, imi zice ca ar trebui sa merg sa vorbesc cu cineva la urbanism la consiliul judetean si sa ma interesez de un PUZ. Nici macar dosarele pe care le depusesem cu schitele facute in decursul timpului(din ianuarie pana in mai) nu le gasea...spunand ca sunt la sectia de urbanism...la care sectie noi depusesem de asemenea o copie a dosarului;
Daca stie cineva sa ma sfatuiasca ce demers sa iau; ce zice litera legii? Este normal acest comportament din partea primariei? Nu trebuia sa fim instiintati in situatia in care cererea nu era completa? Multumiri anticipate, Dia
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
caraybean, utilizator
Cel mai recent răspuns: yemi , utilizator 17:46, 28 Octombrie 2008
In conformitate cu OG nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor
ART. 8 (1) Autoritãţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia sa comunice petitionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii petiţiei, rãspunsul, indiferent dacã soluţia este favorabilã sau nefavorabila.

Asadar, trebuia de mult timp sa primiti raspuns la cererea dvs.
Pentru demersurile de rezolvare a situatiei, in opinia mea este cazul sa consultati urgwnt un avocat si sa actionati in contencios administrativ.

Legea contenciosului administrativ nr. 554 din 2 decembrie 2004
ART. 1
Subiectele de sezina
(1) Orice persoana care se considera vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim, de către o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cat şi public.
ART. 8
Obiectul actiunii judiciare
(1)Persoana vatamata într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plângerea prealabila adresata autoritatii publice emitente sau daca nu a primit nici un raspuns în termenul prevazut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instantei de contencios administrativ si cel care se considera vatamat într-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesolutionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a cererii.

Sa dea in judecata pe ce motiv? Poate sa-l dea pe obligatia de a face, anume sa-i raspunda, dar in ce baza poate omul cere raspunsul pozitiv???
NU avem date sa-i spunem sa mearga in instanta, nu stim daca are sanse...

Doamnule caraybean, v-ati cam lasat dusi de nas de vanzatori si nu stiu in ce masura a fost o lipsa de diligente din partea dv.
Daca erau atat de siguri ca se trece in intravilan, de ce nu au facut asta inainte de vanzare, nu voiau cativa euro la metru in plus? :O In mod clar ca asigurarile erau desarte si ca presupunea mai mult efort decat lasau sa se vada. Asta daca se poate...
Apoi, trebuia sa cereti un proiect din zona care sa va asigure ca exista in "gandurile" consiliului local sa treaca zona in intravilan. PuD, PUZ, PUG, dupa caz. Orice act din care sa reiasa cat de aproape sunteti de momentul in care consiliul va da o hotarare in sensul acesta.

Trebuie sa vedeti intai la un cunoscator (fie avocat, fie expert) daca terenul se poate trece in intravilan, dupa amplasament, ce fel de zona e etc.
Trebuie sa cereti primariei proiectele in care e inclusa zona cu pricina, PUG, PUZ sau/si PUD, in functie de ce exista, si sa vedeti ce reiese de acolo.
Faceti o cerere la urbanism si intrebati daca se preconizeaza o astfel de trecere in intravilan.
Intai faceti demersuri sa obtineti cat mai multe documente, apoi vedeti daca exista posibilitatea sa-i dati in judecata... adica sa si castigati judecata, nu sa va judecati sa pierdeti...
As avea si eu o intrebare va rog....

Am un teren in extravilan pe care vreau sa-l trec la intravilan iar pentru acest lucru a vorbit cu un arhitect.
Problema este ca terenul meu este cam al 6lea lot de la sosea si toate cele 5 loturi dinaintea lui sunt tot extravilan iar arhitectul mi-a spus ca trebuie trecute si acele loturi la intravilan adica trebuie sa treaca toata tarlaua la intravilan pt ca nu poate sa le sara pe cele dinaintea mea.....este adevarat? Tarlaua aceea a fost dezmembrata in mai multe loturi.Mi zis ca era ok daca a mea era prima la la limita intravilanului dar asa trebuie sa treaca toate acele loturi.
Va rog sa ma lamuriti...
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren intravilan care este extravilan acsaba acsaba Buna ziua, Doresc sa va intreb cum este posibil ca un teren intravilan sa figureze ca teren extravilan. Acum 2 ani am achizitionat un teren care este ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui teren din extravilan in intravilan alin2s alin2s Buna ziua, Va rog sa imi dati cateva detalii despre cum as putea trece un teren extravilan in intravilan, pentru ca ulterior sa-mi construiec o ... (vezi toată discuția)
Lntocmire puz s0r1n s0r1n pentru intocmirea unui PUZ este obligatori o suprafata de minim 10000 metrii. Este obligatoriu ca cei 10000 metrii sa fie lipiti sau pot sa fie si anumite ... (vezi toată discuția)