avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Probleme schimbare carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Probleme schimbare carte de identitate

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema in care sunt implicata eu, Consulatul Romaniei la Bruxelles si Primaria Sibiu ( Evidenta persoanelor, Domnul X).
Am avut casatoria in 18 Noiembrie la Consulatul Romaniei la Bruxelles, in data de 7 Decembrie m am prezentat la Consulatul Romaniei la Bruxelles sa imi emita o procura pentru a mi schimba numele si domiciliul in urma casatoriei. I am spus Doamnei de la ghiseu ca doresc o procura pe care sa apara mentiunea aceasta, insisitand ca pe aceasta procura sa apara si schimbare de domiciliul , pentru ca asa doresc cei de la primaria din Sibiu. Doamna de la ghiseu, respectiv Domnul consul ulterior prin telefon au spus ca nu poate sa imi apara pe procura si schimbarea de domiciliu deoarece Dansii au o formulare oficiala valabila cu standardele internationale si nationale la orice primarie, pentru ca aceea este o procura speciala si nu pot sa scriu ce doresc eu pe ea. Si a zis ca am voie sa scriu doar: Schimbare de domiciliu in urma casatoriei , ceea ce am si scris!, pentru ca de schimbarea domiciliului scria pe cererea atasata procurii, si nu ar trebui sa fie nici o problema.
La primaria din Sibiu mi a fost refuzata aceasta procura pe motiv ca pe ea nu este mentionat in continuarea Schimbarea numelui in urma casatoriei si schimbarea domiciliului. Am sunat din nou la Ambasada, primind din nou acelasi raspuns, si ca Dansii nu ma pot ajuta cu nimic.
A fost mama mea care este si imputernicita din nou la ghiseu relatand ceea ce a vorbit sotul meu cu Domnul Consul, acesta refuzand din nou.
Mama mea a mers apoi la seful Serviciului de Evidenta a Persoanelor Sibiu, Dl X, acesta spunand ca imi refuza cateoric procura pe motiv ca nu este mentionat pe prima pagina si schimbarea de domiciliu si ca pagina a doua nu are nici o valoare pentru Dansul si ca citez pot sa o arunc la gunoi chiar daca era semnata si stampilata de Consulat. Acesta trimitindu ma din nou la Consulat sa imi modifice procura!
L a rugat mama pe Domnul X sa imi dea o declaratie scrisa ca nu doreste sa imi primeasca procura sau sa sune la Consulat sa se puna de acord cu dansii si sa vada care are dreptate. Acesta a refuzat categoric aceasta spunand ca are legea in mana si nu are nici un motiv sa faca acest lucru!, lege pe care acesta nu a facut o public!

Va rog frumos sa imi spuneti ce anume trebuie sa fac unde anume trebuie sa merg sa imi spuna cine are dreptate si cine nu are si cum sa fac sa imi rezolv problema in cazul in care sunt refuzata de ambele parti!
Fiecare dintre cei doi Domni, Domnul Consul si Domnul X ma trimit de la unul la altul. Eu acum nu stiu ce sa mai fac in cazul in care am facut totul ca sa primesc cartea de identitate.

Va multumesc foarte mult pentru un raspuns cat mai urgent!

Cu stima,
Diana
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 17:28, 15 Decembrie 2011
S-a gresit la Consulat. Nu trebuia sa va puna sa completati cererea de eliberare a actului de identitate, cererea trebuia completata de mama dvs. la SPCLEP Sibiu, pe baza procurii speciale in care trebuia sa scrie exact ce v-a spus domnul de la Sibiu.

Acea cerere completata la Buxelles chiar este, din pacate, buna de aruncat la cos.
In afara de faptul ca trebuie sa faceti o alta procura pe care desigur sa aveti grija sa se scrie ce vi s-a spus, nu stiu ce sa va spun.

Legea despre care vorbeste domnul de la Sibiu este Hotararea 1375/2006 republicata, va redau doar un articol:


Art. 45.
(3) In cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate.


Deci sa aveti grija sa fie trecut in procura:
- Scopul eliberarii: Schimbare de nume in urma casatoriei + schimbare de domiciliu
- Depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate
- Ridicarea actului de identitate.
E delicata treaba cu procurile. De multe ori cei de la Ambasade/Consulat nu stiu sa elibereze persoanelor procuri pentru eliberarea actului de identitate. Procura este un formular special in care trebuie sa se regaseasca toate motivele pentru care se solicita eliberarea unui act de identitate. Actul de identitate poate fi schimbat din 2 sau mai multe motive simultan(in cazul dvs. schimbare domiciliu si nume). Aceste motive trebuiau sa se regaseasca in cuprinsul procurii.
Cel mai delicat motiv il constituie schimbarea domiciliului. Daca persoana nu solicita in mod expres schimbarea domiciliului cei de la evidenta nu va pot schimba domiciliul. Daca macar la inceputul procurii, cand sunt inscrise datele dvs, ati trecut noua adresa e cumva, indirect, declarat domiciliul nou.
S-au primit precizari de la Bucuresti ca nu se schimba domiciliul daca in procura nu este ceruta in mod expres schimbarea domiciliului.
Tot Bucurestiul spune ca daca in cuprinsul procurii nu se cere schimbarea numelui dar la dosar este atasat un document din care rezulta ca persoana trebuie sa-si schimbe numele(certificat casatorie, sentinta de divort, dispozitie schimbare nume pe cale administrativa, rectificare,etc) atunci se poate schimba actul de identitate pe noul nume.
Cererea pentru eliberarea actului de identitate se completeaza la ghiseul de primiri documente al serviciului de evidenta a persoanelor. Cei de acolo au competenta sa primeasca dosarul, sa efectueze verificari in evidente pentru certificarea datelor si identitatii persoanei, sa actualizeze baza de date si sa elibereze actul de identitate. Acesta nu este un dosar depus la Ambasada/Consulat, dosarul se depune la evidenta. Doar in cazul in care cererea pentru eliberarea primului act de identitate se depune la Ambasada/Consulat se completeaza cererea de eliberare CI la Ambasada/Consulat.
Nu puteti sa va faceti actul de identitate pe noul nume dar pe domiciliul pe care-l aveti in prezent in act?
Daca nu se poate o sa vi se faca o carte de identitate provizorie cu numele schimbat si cu domiciliul inscris in prezent in actul de identitate.
Inclin sa cred ca cei de la Sibiu au dreptate sa refuze eliberarea unui nou act de identitate cu domiciliul nou. Forul superior care coordoneaza activitatea serviciilor de evidenta este Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date Bucuresti. Dar daca ceea ce ati relatat aici pe Forum este exact s-ar putea sa primiti acelasi raspuns ca cel pe care vi l-au dat cei de la Sibiu.
Nu ma indoiesc de cele spuse de dvs. dar, de cele mai multe ori, una spun oamenii si altceva gasesti in acte. Fara acte in fata e posibil sa te mai inseli...
Procura este clar gresita. La evidenta trebuie sa se stie ca nu poti sa ataseyi o procura decat daca aceasta prevede exact motibul. Nu merge cu interpretari. Din pacate consulii nu sunt destul de informati sau instruiti cu ce se cere la ghiseul de evidenta si de aceea elibereaza ce cred dansii de cuviinta ca s-ar potrivi sau cred ca ar trebui sa deduca lucratorul de la ghiseu ce vor dansii sa spuna. Asa se intampla si pe stare civila legat de procurile pentru certificate sau pentru transcrieri unde e jale. Noi le facem un tip de procura, le dam oamenilor si le spunem clar sa scrie consulul exact ce am scris noi. Uneori am fost nevoiti sa purtam conversatii cu cei de la ambasade pentru ca dumnealor pur si simplu nu stiau cu ce ne confruntam noi. Dar intrebarea mea este legata de cerere. Persoana nu a depus si pozele la cerere? Cererea se elibereaza in alb cu poza stampilata / stantata de ambasada si se completeaza de imputernicit la ghiseu in fata lucratorului si la motiv?
1) Veti avea domiciliu in Belgia? Pentru ce de-i asa veti fi cetatean strain cu domiciliu in strainatate (si nu veti mai avea C. I)

2) Veti avea domiciliu in RO? In acest caz nu aveti nevoie de acte / dovezi / declaratii – privind domiciliul – pe care sa le trimiteti din Belgia ci aveti nevoie de documente care sa ateste unde veti locui in RO – act de cumparare imobil, ca exemplu. Iar pentru schimbarea numelui in C.I. aveti certificatul de casatorie (si celelalte acte care mai sunt necesare)


Daca situatia de la 2) ati urmarit-o dv ar fi trebuit sa faceti o altfel de procura, care n-ar fi fost tipizata (si chiar tipizata – dar pt motivul preschimbarii C.I in urma casatoriei, adresa ramanand aceeasi) ; in respectiva procura ati fi mandatat pe mama dv sa faca ceea ce trebuie pentru a va preschimba C.I in urma casatoriei...

In situatia de la 1) mama dv are o procura valabila: veti fi luata in evidenta ca fiind cetatean roman cu domiciliu in strainatate (si nu veti mai avea C.I, va fi retrasa) – in pasaport va fi inscrisa mentiunea ”cetatean roman cu domiciliu in strainatate”
Mama dv nu poate obtine o C.I romaneasca in care sa scrie noul dv nume de familie si cu adresa de domiciliu din Belgia.

Schimbare de domiciliu in urma casatoriei in contextul dat = cetatean roman cu domiciliu in strainatate.

Diana01 a scris:
Mama mea a mers apoi la seful Serviciului de Evidenta a Persoanelor Sibiu, Dl X, acesta spunand ca imi refuza cateoric procura pe motiv ca nu este mentionat pe prima pagina si schimbarea de domiciliu

E posibil ca dl X sa fi inteles ca doriti sa figurati in C.I la o alta adresa, dar din RO, nicidecum din Belgia, de aceea a refuzat: pentru ca, intr-adevar, ar fi trebuit sa fie scris clar ca vreti schimbarea domiciliului, urmand ca mama dv sa depuna actele necesare pentru a dovedi acest nou domiciliu, din RO.


Zau ca ceva e usor incurcat... pentru ca nu se intelege prea clar ce doriti...
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator

Diana, situatia de la punctul 1) este exclusa. Nu argumentez pe larg, ca ar fi offtopic, spun doar atat: cererile pentru stabilirea domiciliului in strainatate nu se depun la SPCLEP ci la Serviciul Pasapoarte.

Problema nu este actul de spatiu, acela in mod sigur exista pe numele utilizatoarei sau al sotului (sau contract de inchiriere etc.). Posibil ca domiciliul anterior o fi fost la parinti iar acum, dupa ce s-a casatorit, se va muta cu sotul in alta locuinta. De aceea i se cere la Evidenta mentionarea ambelor motive (schimbare de domiciliu + schimbare de nume in urma casatoriei) in procura speciala.

Problema este ca cel mai important motiv dpdv al evidentei persoanelor, schimbarea domiciliului, nu este trecut pe procura speciala ci pe o cerere de eliberare a actului de identitate completata inutil de dumneaei la consulat - mama trebuia sa o completeze in Romania, la ghiseu, ca de-aia i-a facut procura speciala.

Greseala este a personalului de la consulat iar daca din ce am scris eu nu se intelege acest lucru, poti citi raspunsul pe care l-a dat @bep (care inteleg ca lucreaza in domeniu si este sursa sigura, in opinia mea). Citez doar un fragment, pentru continuitatea postarii mele:


De multe ori cei de la Ambasade/Consulat nu stiu sa elibereze persoanelor procuri pentru eliberarea actului de identitate. Procura este un formular special in care trebuie sa se regaseasca toate motivele pentru care se solicita eliberarea unui act de identitate. Actul de identitate poate fi schimbat din 2 sau mai multe motive simultan(in cazul dvs. schimbare domiciliu si nume). Aceste motive trebuiau sa se regaseasca in cuprinsul procurii.
Cel mai delicat motiv il constituie schimbarea domiciliului. Daca persoana nu solicita in mod expres schimbarea domiciliului cei de la evidenta nu va pot schimba domiciliul. Daca macar la inceputul procurii, cand sunt inscrise datele dvs, ati trecut noua adresa e cumva, indirect, declarat domiciliul nou.


Singurul lucru care si-l poate reprosa utilizatoarea este ca nu a insistat la consulat sa i se faca procura speciala asa cum i s-a spus de la Evidenta (in paranteza fie spus, pentru Diana01, cei de la evidenta doresc doar ce spune legea): cu ambele motive ale schimbarii cartii de identitate.

Alte discuții în legătură

Buletin de identitate edyon edyon Am si eu nevoie de o informatie,daca ma poate ajuta cineva.Eu nu mai stau in Romania,am permisul de rezidenta in Germania si sunt in divort,divortul avand loc ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si indemnizatia de crestere a copilului ZamfirSilvia ZamfirSilvia Buna ziua! Sunt cadru didactic cu o vechime in invatamant de 7 ani, la data de 31 august 2011. Incepand cu 1 septembrie 2011 am intrat in concediu fara plata ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in germania Tschiesche Tschiesche Buna ziua, doresc un raspuns legal la o intrebare concreta, determinata de o situatie concreta.Locuiesc in Germania din 2010, dar nu am renuntat la cartea de ... (vezi toată discuția)